Najzdravšia zelenina na svete: čistí cievy, lieči akné a mnohé ďalšie choroby

4.5
(62)

Dalibor , 07. 01. 2020
)

Vedeli ste, že táto mimoriadne zdravá zelenina obsahuje viac železa ako špenát a viac vitamínu C ako citrón alebo pomaranč? Okrem toho je plná ďalších prospešných látok a má takmer nekonečný zoznam pozitívnych a liečivých účinkov na naše telo. Celé generácie však na ňu akosi takmer úplne zabudli. Možno pochádza z Eurázie, ale dnes sa rozšírila takmer do každého kúta Zeme.

Čo dokáže žerucha

Nedávna štúdia dospela k záveru, že žerucha je pravdepodobne najzdravšia zelenina na svete. Teraz sa pravdepodobne pýtate, prečo? No napríklad preto, že mimoriadne dobre znižuje oxidačný stres v tele a zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi.

Z jeho ďalších vnútorných účinkov spomeňme nasledujúce:

  • čistí krv a cievy
  • zvyšuje hladinu energie
  • stimuluje chuť do jedla
  • čistí telo od toxínov

Šťava zo žeruchy je tiež veľmi dobrá na kožné problémy. Lieči napríklad tieto kožné ochorenia:

  • akné
  • ekzém
  • vyrážky
  • vypadávanie vlasov
  • spálenie od slnka

Stačí odšťaviť žeruchu a potom ju naniesť na postihnuté miesta. Na zintenzívnenie účinku si môžete pripraviť aj žeruchové zábaly buď zo šťavy, alebo z pomliaždených listov.

Ako užívať žeruchu vnútorne

Žerucha by sa mala užívať vždy čerstvá, pretože len vtedy sú k dispozícii všetky jej liečivé zložky. Najlepšie je piť šťavu, ktorá sa zmieša s vodou v pomere 1 : 5 (1 diel žeruchovej šťavy a 5 dielov vody). Samozrejme, možno ju konzumovať aj priamo, napríklad vo forme listov v šaláte. Žeruchovú šťavu však nepite každý deň, ale každý druhý deň, aby ste telu poskytli dostatok času na postupnú detoxikáciu. Nikdy nepite jej šťavu priamo, ale zriedenú. Je taká silná, že by teoreticky mohla podráždiť sliznice tráviaceho traktu. Aj pri aplikácii na pokožku je lepšie riediť ju vodou v pomere 1:1.

Vplyv žeruchy na choroby srdce

Viaceré súčasné štúdie odhalili účinky žeruchy na zastavenie rastu nádorov a šírenia metastáz. Odborníci tvrdia, že žerucha je veľmi účinná aj pri prevencii a liečbe kardiovaskulárnych ochorení, ako je vysoká hladina cholesterolu alebo skorodované cievy. Fajčiarom sa tiež odporúča aspoň z času na čas konzumovať žeruchový šalát, pretože výborne zabraňuje škodlivým účinkom fajčenia.

Ako pripraviť žeruchový šalát

Listy žeruchy najprv dobre umyte vo vode. Potom ich vložte do vody s pridanou soľou a octom. Nechajte ju tam odstáť približne 1 hodinu. Potom listy zmiešajte s nasekaným cesnakom, olivovým olejom a citrónovou šťavou. Pridáme trochu soli a korenia. V závislosti od vašich preferencií môžete pridať ďalšiu voliteľnú zeleninu, napríklad cibuľu alebo paradajky. Pred konzumáciou nechajte šalát 3 hodiny odstáť v chladničke.

Ako si pripraviť žeruchový zábal na pokožku

Listy žeruchy nakrájajte na malé kúsky a pomeľte ich v kamennej miske, aby sa uvoľnila tekutina. Pred priložením na pokožku najprv postihnuté miesto vydezinfikujte alkoholom. Potom na ňu priložte pomliaždené listy žeruchy, oviňte obväzom a zafixujte leukoplastom. Zábal nechajte pôsobiť 2 až 4 hodiny. Na konci zábal odstráňte a pokožku opláchnite studenou vodou.