Zlý cholesterol a upchávanie ciev usadeninami sú tichými zabijakmi. Spočiatku vedú k vysokému krvnému tlaku, neskôr môžu vyvolať infarkt alebo mŕtvicu.
Cievy
O svoje cievy by ste sa preto mali starať, keď ste ešte mladí a netrpíte žiadnymi zdravotnými problémami. Úplne postačí, ak si z nasledujúceho zoznamu vyberiete jednu alebo dve potraviny, ktoré máte radi, a aspoň občas ich zaradíte do svojho jedálnička. Potrebná práca sa potom spraví sama.
1) Ovsená kaša
Hlavná zložka ovsených vločiek, rozpustná vláknina, neumožňuje tvorbu cholesterolu v cievach. Tento typ vlákniny sa viaže na cholesterol a odvádza ho z tela von. Výskum ukázal, že ak denne zjete len 1,5 až 2,5 šálky varených ovsených vločiek, môžete znížiť hladinu cholesterolu v krvi až o 20 %.
2) Brusnicová šťava
Pravidelne pite 3 poháre brusnicovej šťavy týždenne. To spoľahlivo prečistí vaše cievy. Tento typ šťavy zvyšuje schopnosť vašich buniek absorbovať tuk a vyrábať z neho energiu namiesto toho, aby sa hromadil v cievach.
3) Granátové jablko
Granátové jablká obsahujú silné antioxidanty, ktoré môžu pomôcť predchádzať upchávaniu ciev. Zmierňujú tak ich vnútorné poškodenie a dokonca zvrátia už existujúce degeneratívne zmeny, ktoré v nich prebiehajú.
4) Olivový olej
Výskum ukázal, že olivový olej je fantastickým prostriedkom na prevenciu vysokej hladiny cholesterolu.
Je to preto, že iba oxidovaný cholesterol sa môže prilepiť na steny ciev a vytvoriť na nich usadeniny. Najdôležitejšou zložkou olivového oleja sú mononenasýtené tuky, ktoré sa viažu na cholesterol a zabraňujú jeho oxidácii.
5) Cesnak
Cesnak sa od nepamäti používa na prevenciu a liečbu viacerých závažných zdravotných komplikácií. Spočiatku sa používal najmä na prevenciu vysokého krvného tlaku a srdcových ochorení. V súčasnosti sa v rámci preventívnej medicíny používa aj na prevenciu korózie ciev, ktorá je sprievodným znakom tvorby cievnych usadenín.
6) Paradajky
Kórejskí vedci zistili, že niektoré zložky paradajok zabraňujú zhrubnutiu tepien. Ide najmä o lykopén, ktorý dáva paradajkám ich typickú červenú farbu.
Zistili tiež zaujímavý fakt, a to, že u žien s vysokým obsahom lykopénu v krvi sa menej tuhnú cievy.
7) Špenát
Špenát má vysoký obsah kyseliny listovej a draslíka, ktoré zabraňujú vysokému krvnému tlaku. Tieto látky tiež uvoľňujú cievy spôsobom, ktorý zabraňuje ukladaniu cholesterolu v cievach, čím sa účinne predchádza riziku infarktu a mŕtvice.
Luteín, ďalšia zložka špenátu, účinne zabraňuje vzniku makulárnej degenerácie, ktorá je hlavnou príčinou zhoršovania a straty zraku u starších ľudí.
8) Kiwi a ananásový melón (cantaloupe)
Tepny si môžete dobre prečistiť aj tak, že denne zjete jeden pohár ananásového melónu alebo jedno kivi. Za tento účinok vďačí svojmu vysokému obsahu antioxidantov a schopnosti znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi. Zabraňuje tak nielen oxidácii cholesterolu, ale aj jeho ďalšiemu šíreniu v cievach.
9) Hrozno
Flavonoidy, resveratrol a kvercetín, ktoré sa nachádzajú v hrozne, patria k jeho najcennejším zložkám. Zabraňujú oxidácii zlého cholesterolu, ktorý je zodpovedný za tvorbu cievnych usadenín. Okrem toho výrazne znižujú riziko vzniku krvných zrazenín (trombózy), ktoré môžu viesť k vážnym zdravotným komplikáciám obehového systému.
10) Ryby
Univerzita v Southamptone uskutočnila štúdiu, ktorej cieľom bolo zistiť vplyv konzumácie rýb na prevenciu upchávania ciev. Výsledky ukázali, že ryby ako losos a tuniak, bohaté na omega-3 mastné kyseliny, účinne zabraňujú tvorbe a hromadeniu usadenín v cievach. Tieto omega-3 kyseliny sú mimoriadne účinné pri prevencii oxidácie zlého cholesterolu a tvorby krvných zrazenín. Odporúča sa konzumovať voľne žijúce ryby, ktoré na rozdiel od umelo chovaných rýb majú vyšší podiel omega-3 kyselín a nižšie množstvo škodlivých látok.