Čokoládové ozdoby, ktoré budú vďaka tomuto návodu skutočnou dekoráciou

3.6
(26)

Tomáš , 08. 12. 2018
)

Viete si predstaviť sviatky bez chutných koláčov na stole? Nie? My tiež nie! Ale viete si predstaviť tieto dobroty na vianočnom stromčeku alebo na veľkonočnom stole? Vy nie? Presvedčíme vás, že aj krásne jedlé dekorácie sa dajú ľahko vyrobiť.

Čokoládové ozdoby

Prinášame vám kulinárske triky, vďaka ktorým prekvapíte svojich hostí chutným a krásnym dezertom, ktorý poslúži aj ako dekorácia a vy zažiarite!

Pravdepodobne neexistuje človek, ktorý by nemal rád čokoládu. A práve túto sladkú ingredienciu použijeme v jednom z receptov na výrobu jedlých dekorácií. Tu sú dva chutné spôsoby prípravy tohto dezertu.

Čokoládové guľôčky s prekvapením

Na prípravu budeme potrebovať

  • Silikónová forma v tvare gule
  • 60 g horkej čokolády
  • 1 čokoláda kinder surprise
  • 250 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 l citrónovej šťavy
  • Stuha a striekačka

Pokyny na prípravu

Horkú čokoládu rozpustite v teplej vode a potom ňou potrite vnútro oboch foriem a vložte na 15 minút do chladničky. Potom vylejeme druhú vrstvu čokolády a opäť dáme na rovnaký čas do chladničky. Po tretej vrstve vložte formy do chladničky aspoň na 2 hodiny. Čokoláda by mala byť úplne stuhnutá, aby ste ju mohli odlepiť od formy. Potom stužku zviažte na uzol a vložte do hračkárskeho vajíčka kinder surprise a zatvorte ho tak, aby uzol trčal z vajíčka.

Opatrne vyberte čokoládu z formičiek a aby ste spojili polovice guľôčok do jedného celku, zohrejte panvicu s trochou vody na ohni a keď je voda horúca, odložte ju bokom. Panvicu položte hore dnom na tanier a na niekoľko sekúnd opatrne položte polovicu guľôčky s hornou pologuľou na zohriatu panvicu.

Potom do tejto polgule vložte pripravené vajíčko so stuhou tak, aby aj v tomto prípade vyčnieval uzol, pretože nám poslúži na zavesenie gule napríklad na strom alebo vetvičku. Druhú polovicu gule zohrejeme a opatrne ju pripevníme k prvej polovici. Čokoládovú guľu necháme niekoľko hodín pri izbovej teplote dobre stuhnúť.

Na ozdobenie gule potrebujete vajce, citrónovú šťavu a práškový cukor. Oddeľte bielka, vyšľahajte ich a postupne pridávajte cukor, žĺtok a citrónovú šťavu a všetko dôkladne premiešajte. Vzniknutú náplň naberte do striekačky a ozdobte jednu polovicu gule, ktorú môžete nechať schnúť v miske 6 hodín pri izbovej teplote. Až po zaschnutí môžeme dokončiť zdobenie druhej polovice gule. Po zaschnutí môžeme guľu zavesiť na stromček, guľa je hotová!

Snehové vločky

Na prípravu budeme potrebovať

  • 1 vajce
  • 250 g práškového cukru
  • 1 l citrónovej šťavy
  • fondán
  • niť alebo stuha
  • vzory snehových vločiek
  • striekačka

Pokyny na prípravu

Oddeľte bielky od žĺtkov a potom bielky vyšľahajte. Pridajte práškový cukor a citrónovú šťavu a dobre vyšľahajte. Vzniknutú zmes pridajte do striekačky a môžete si pripraviť hmotu na zdobenie.

Vyberte si vhodnú šablónu, potiahnite ju fondánom a začnite zdobiť pripravenou striekačkou. Hotové snehové vločky vložte do chladničky, kým nezatvrdnú. Nakoniec na snehové vločky pridajte stuhu alebo niť a môžete nimi ozdobiť stromček.

Týmito špeciálnymi jedlými ozdobami prekvapíte nielen svojich hostí, ale najmä deti. Budú môcť chrumkať priamo zo stromčeka. A to už stojí za tú námahu, nemyslíte?