Zadržiavanie vody a s tým spojené opuchy sú ochorením, pri ktorom sa v telesných tkanivách a dutinách hromadí prebytočná voda. Je to pomerne častý stav aj počas tehotenstva, keď opúchajú nohy, členky a chodidlá. Príležitostne postihuje aj ruky.
Zadržiavanie vody
Okrem tehotenstva je zadržiavanie vody a opuchy typické aj pre neaktívnych ľudí, ľudí dlhodobo užívajúcich lieky alebo ľudí so sedavým spôsobom života. Hoci nejde o život ohrozujúci stav, môže viesť k vážnejším zdravotným problémom, ako je zlyhanie srdca alebo ochorenie obličiek. Väčšine prípadov zadržiavania vody sa však dá predísť, vyliečiť ich alebo aspoň zmierniť ich príznaky.
Keď sa vám podarí zistiť príčinu, ktorá spôsobila opuch, budete vedieť, ako ho vyliečiť. Najčastejšie ide o tieto príčiny:
Ak konzumujete potraviny s vysokým obsahom sodíka alebo ak konzumujete veľa soli a zároveň neprijímate dostatok tekutín, telo sa prepne do tzv. rezervného režimu, keď začne zhromažďovať tekutiny.
Bunky sa potom snažia zriediť vysokú koncentráciu soli a môžu zväčšiť svoj objem až 20-krát! Nezabudnite, že soľ nie je jediným zdrojom sodíka. Vysoký obsah majú aj konzervované potraviny, spracované mäso (salámy, šunka, párky) a niektoré koreniny.
Namiesto konzumácie obyčajnej soli je lepšou voľbou morská alebo himalájska soľ. Ešte lepšou voľbou je chlorid draselný. Ten sa však zvyčajne nepredáva v čistej forme, ale ako zmes chloridu draselného a chloridu sodného, t. j. zmiešaný s bežnou soľou.
Vitamín B6 zabezpečuje rovnováhu vody v tele. Ak ho má telo nedostatok, môže dôjsť k poruchám jeho hospodárenia. Štúdia publikovaná v časopise Journal of Caring Science zistila, že u žien, ktoré trpeli predmenštruačným syndrómom, došlo k výraznému zlepšeniu ich stavu, keď užívali vitamín B6.
Zistilo sa, že tento vitamín zmierňuje príznaky lepšie ako akýkoľvek iný doplnok stravy. Je to vitamín rozpustný vo vode a na správne fungovanie potrebuje veľa kofaktorov. Preto je najlepšie užívať ho vo forme kvalitných celozrnných potravín.
Medzi potraviny s vysokým obsahom vitamínu B6 patria:
- kuracie mäso
- tuniak
- morčacie mäso
- hovädzie mäso bez tuku
- slnečnicové semienka
- sušené ovocie
- pistácie
- zemiaky so šupkou
- banány
Tento dôležitý minerál zabezpečuje správne fungovanie telesných orgánov, tkanív a samotných buniek. Je to elektrolyt, ktorý sa stará o rovnováhu tekutín v tele. Konzumácia potravín s vysokým obsahom sodíka, nadmerné potenie počas cvičenia a nedostatočný príjem potravín obsahujúcich draslík vedie k vyčerpaniu jeho zásob.
To všetko potom prispieva k vzniku opuchov. Okrem toho vedie nedostatok draslíka aj k mnohým ďalším zdravotným problémom, ako je napríklad priberanie na váhe, kŕče alebo bolesti svalov. Draslík a sodík sa navzájom vytláčajú. Zvýšenie príjmu draslíka teda vedie k vyplavovaniu sodíka močom, čo následne znižuje opuchy v tele.
Draslík sa nachádza takmer vo všetkých druhoch ovocia, ale najviac ho obsahujú melóny, zemiaky a banány. Môžete tiež zvážiť jeho doplnenie vo forme potravinových doplnkov. Nedostatok tekutín vedie k dehydratácii organizmu. V takom prípade telo začne reagovať zadržiavaním vody, aby prežilo. Pravidelné pitie dostatočného množstva vody alebo džúsov bohatých na draslík môže odstrániť dehydratáciu aj opuchy.
Preto pite dostatok vody, kým sa zadržaná voda nezačne postupne vyplavovať z tela. Počas tohto obdobia sa vyhýbajte káve, pretože má dehydratačné účinky. Zadržiavanie vody je jedným z príznakov nedostatku horčíka. Horčík je nevyhnutný takmer pre každú telesnú funkciu. Jeho nízka hladina je predzvesťou rôznych zdravotných problémov. Podľa jednej štúdie dokázal denný príjem 200 mg horčíka znížiť zadržiavanie vody u žien s predmenštruačnými príznakmi. Preto je konzumácia potravín s vysokým obsahom horčíka alebo užívanie doplnkov s kvalitnými a ľahko vstrebateľnými formami horčíka vynikajúcim prostriedkom na zníženie a odstránenie opuchov.
Medzi potraviny s vysokým obsahom horčíka patria:
- čokoláda
- listová zelenina
- avokádo
- orechy
- celozrnné obilniny
- hrášok
- špenát
- jogurt
- sušené ovocie
Okrem vysokého obsahu sodíka a cukru sa spracované potraviny vyznačujú aj rôznymi umelými sladidlami, farbivami a inými toxínmi, ktoré poškodzujú pečeň a obličky. Obzvlášť nebezpečné sú umelé sladidlá, ktoré spôsobujú chaos v tele, prudký nárast inzulínu, hromadenie sodíka a následné zadržiavanie tekutín reabsorpciou v obličkách. Preto sa vyhýbajte spracovaným potravinám a pravidelne detoxikujte organizmus čerstvými zeleninovými a ovocnými šťavami. Dbajte najmä na zdravie pečene a obličiek, ktoré v tomto procese zohrávajú kľúčovú úlohu.
Okrem toho existujú niektoré byliny, ktoré pomáhajú odstraňovať nahromadené tekutiny v tele. Patria medzi ne nasledujúce byliny s diuretickými účinkami:
- púpava
- žihľava
- ibištek
- cesnak
- fenikel
- petržlen
Dodržiavaním týchto odporúčaní určite zmiernite svoje zdravotné problémy súvisiace so zadržiavaním vody.