Najlepšie rady v živote dostávame vždy od svojich starých mám.Prečo naše staré mamy a mamy vždy robili v kuchyni všetko správne a nám sa všetko rozpadá? Robíme mäso presne podľa receptu, ale zostáva suché alebo sa neprepečie tak, ako chceme. Koláče s džemom nie sú také nadýchané. Šaláty nie sú dostatočne svieže, aj keď pridáme ocot. A ocot nemá nikto rád.
Dostala sa nám do rúk kuchárska kniha od E. F. Warrena. Je to americká občianka, ktorá bola zrejme šťastnou americkou ženou v domácnosti, a preto mala dostatok času o veciach premýšľať a podrobne ich skúmať. Pani Warrenová vo svojej publikácii opísala všetky prozaické tajomstvá, ako byť majstrom v kuchyni, čím potvrdila staré známe pravidlo, že menej je niekedy viac. Dámy, nesnažme sa tak veľmi. Dobrá kuchárka pozná maličkosti. A spoločne ich teraz môžeme nájsť.
Klopanie s kyslou
Namiesto tĺčikov na steaky a mäso použite ocot a olej. Do hlbokej misky nalejte tri polievkové lyžice octu a jednu polievkovú lyžicu oleja - najlepšie olivového - a mäso namočte z oboch strán. Nechajte ho chvíľu namočené, a ak nechcete štikútať, pripravte si takúto zmes do misky a nechajte v nej mäso stáť pol hodiny. Bude krásne šťavnaté a voňavé a vôbec ho nemusíte potierať. Podľa pani Warrenovej sa tento spôsob používal vo všetkých vtedajších prvotriednych hoteloch a kuchári vedeli, ako týmto spôsobom premeniť ťažké a husté mäso na jemný a šťavnatý steak.
Mriežkovanie na prvom mieste
Ak chcete, aby si koláče zachovali šťavnatosť, urobte na ne mriežku. Mriežkované koláče, ako ich robili naše babičky, boli také fantastické, pretože boli šťavnaté. Platí to najmä pri ovocných a džemových koláčoch, ale podstata spočíva v tom, že mriežkové cesto na vrchu koláča nedovolí pare uniknúť toľko, ako keď je koláč "odkrytý". To zaručuje, že bude chutný a vôbec nie rozmočený.
Bylinky proti mravcom
Ak aj vy bojujete s mravcami a muchami a neviete, ako sa ich zbaviť, riešením je kuchyňa. Použite šalviu. z listov šalvie si vyrobte malé kvietky a poukladajte ich na police, vo väčšom množstve do špajze alebo do skriniek s potravinami. Po mravcoch, muchotrávkach a iných potvorách sa len zapráši. A nemusíte míňať peniaze na drahé a škodlivé chemikálie.
Starý dobrý vínan draselný
Namiesto zahusťovadla na šľahačku, ktoré môže zničiť najmä torty, by ste si mali zaobstarať vínan draselný. Táto biela, kryštalická organická látka bez chuti a zápachu funguje ako stopercentné zahusťovadlo a vaše krémy a šľahačky budú krásne, ako bývali ozdoby našich starých mám.
Svieža a pritom nabitá
Ak používate citrón do omáčok alebo na pokvapkanie rýb a nespotrebujete ani polovicu, jednoducho ho namočte do misky so studenou vodou a vložte do chladničky. Citrón zostane čerstvý až týždeň a keď ho budete chcieť nabudúce odšťaviť, nemusíte sa obávať, že z neho namiesto šťavy vypadne vysušená dužina.
Mäkké vďaka jablku
Starý dobrý trik, ktorý používame pri perníkoch, ale zdá sa, že mnohé recepty naň nereagujú. Ale to sú perníky, teraz hovoríme o pečive. Určite poznáte situáciu, keď kúpite pečivo, ale akosi sa nezje. Na druhý deň je už tvrdé a na ďalší deň je doslova ešte tvrdšie. Pani Warrenová hovorí, že zázrak mäkkého pečiva za tri dni je v jablkách. Ak dáte ošúpané jablko do košíka na chlieb alebo do vrecka na chlieb (tak, aby svojou šťavou nenamočilo priamo chlieb), chlieb, rožky alebo buchty zostanú mäkké aj na druhý deň. Dokonca aj na tretí deň. Až na štvrtý deň začnú tuhnúť.
Horká zelenina
Ak máte horkú zeleninu - papriku, kel alebo kapustu - potrite ju horúcou vodou. Len rýchlo a cez sito, aby voda okamžite vytiekla. Zelenina stratí svoju horkosť a bude jedlá, aj keď to tak spočiatku nevyzeralo.
Rozbité vajcia vo vode
Keď ideme variť vajcia, často sa stane, že prasknú a spod škrupiny ešte vo vode vykukne časť bielka. Nie je veľmi vhodné podávať takéto vajcia na studenom tanieri, ale pani Warrenová má na túto chybu krásy liek. Naše babičky ponárali vajcia pred varením do studenej vody. Aspoň dovtedy, kým voda v hrnci nezačala vrieť a ony do nej vajcia vložili. Zaručene nepraskli.
Znížte zápach kapusty
Dusená karamelizovaná kapusta chutí fantasticky a všetci ju milujeme najmä s pečeným bravčovým mäsom. Či už pripravujete kapustu k mäsu alebo do polievky a jej špecifická vôňa dráždi celú rodinu vrátane vás, keď sa večer ukladáte do "kapustných" obliečok, pridajte do hrnca kúsok tvrdého chleba zabaleného v utierke alebo niekoľko sušienok. Podľa pani Warrenovej to doma robia celý život. Zápach by sa mal výrazne zmierniť, ak nie úplne zmiznúť.
Sladké mlieko, krásne koláče
Pani Warrenová vo svojej kuchárskej knihe odhaľuje tajomstvo, prečo majú jej koláčiky vždy dokonalú zlatistú kôrku. Recept je taký jednoduchý, že sa vám z neho zatočí hlava. Pred pečením jednoducho potrela cesto sladkým mliekom. Ten istý postup opakovala aj počas pečenia, keď sa kôrka začala chytať, takže po druhom potretí bola dokonale chrumkavá a zlatistá.
Poznáte aj vy zaujímavé rady svojich starých mám? Dajte nám o nich vedieť v komentároch.