Poznáte ten nepríjemný pocit, keď dojete jedlo a zostane po ňom len špinavý hrniec, z ktorého nemôžete vybrať zvyšky? Verte mi, že nie ste jediní, kto sa každý deň vracia domov so špinou, a čo je horšie, s pripáleninami na dne a bokoch svojho obľúbeného hrnca.
Čistenie hrncov
Už od dávnych čias po sebe ľudia museli upratovať a hľadali rôzne spôsoby, ako si túto nepríjemnú povinnosť čo najviac uľahčiť. Tak vznikli prvé čistiace prostriedky. Nie každý si však v minulosti mohol dovoliť drahé chemické čistiace prostriedky, ktoré sľubovali zázraky. Ak prídete za svojou babičkou s otázkou o čistení riadu, jej odpoveď bude pozostávať z jednoduchých domácich receptov. Práve jeden z domácich receptov, overený rokmi a skúsenosťami, sme pre vás pripravili dnes.
Potrebujeme
- 100 g prášku do pečiva,
- 100 g horčice v prášku,
- 5 l vody
Postup
Najprv si pripravte misku, do ktorej nalejte 5 l vody. Misa by mala byť dostatočne veľká na to, aby sa do nej zmestila panvica alebo hrniec, ktorý sa má čistiť. Voda v miske by mala byť prevarená.
Do vody pridajte prášok do pečiva a horčicu, premiešajte a nechajte variť na miernom ohni. Panvicu, ktorú chcete vyčistiť, ponorte do tejto zmesi a nechajte ju tam 15 až 30 minút, v závislosti od stupňa znečistenia. Nechajte zmes pôsobiť na nečistoty.
Po uplynutí času panvicu vyberte z tekutiny a vyčistite ju špongiou. Špina by sa mala ľahko odstrániť.