Ako upiecť mäso vcelku? Super tip na každé varenie, pečenie a grilovanie! Toto mäso sa rozplýva na jazyku

4.5
(43)

Tomáš , 17. 12. 2018
)

Mäso má v našom jedálničku nezastupiteľné miesto. Jednoznačne dominuje hydina, po ktorej nasleduje bravčové mäso. Pokiaľ ide o hovädzie mäso, musíme povedať, že mnohí ľudia sa ho dosť boja. A to preto, že nevedia, ako sa robia steaky, a nevedia, ako sa pripravuje iný druh mäsa. Ak patríte do tejto kategórie, pozrite si náš recept na hovädziu pečienku, ktorú si doslova zamilujete. Bude sa vám rozplývať na jazyku a pre dokonalú chuť zistíte aj to, že bolo dosť veľkou chybou vyhýbať sa tomuto druhu.

Inšpirácia v Brazílii

Ak si myslíte, že recept na pečené hovädzie mäso je dosť netradičný, máte pravdu. U nás samozrejme stále jednoznačne dominuje variant so steakovým mäsom, prípadne variant, pri ktorom sa mäso dusí a varí a následne sa pridáva do omáčok. Varianty na pečenie sa spájajú najmä s regiónom Brazílie, kde je veľmi vyhľadávanou pochúťkou. Tu sa mäso zvyčajne pečie na veľkých ražňoch priamo na ohni a potom sa odrezáva na taniere zákazníkov. Podobné reštaurácie nájdete aj u nás, čo len potvrdzuje, že recept na pečené hovädzie mäso sa stáva čoraz obľúbenejším pokrmom. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako si ho pripraviť u vás doma podľa typických brazílskych receptov.

Čo budete potrebovať?

Základné ingrediencie. Keďže je potrebné zachovať predovšetkým chuť samotného mäsa, je dôležité dodržiavať náš zoznam ingrediencií. Tie zaručujú, že recept na pečené hovädzie mäso bude chutiť presne tak, ako má. Majte to na pamäti.

  • 1 kilogram celého hovädzieho mäsa
  • 100 mililitrov jablčného octu
  • 200 mililitrov bieleho vína
  • 100 mililitrov oleja
  • 5 vetvičiek rozmarínu
  • 10 zrniek čierneho korenia
  • 1 kilogram soli

Najprv si pripravte marinádu

Prvým krokom je príprava marinády, v ktorej budete mäso marinovať. Zo zoznamu ingrediencií je úplne jasné, že ide o neobvyklú marinádu a nie o klasický olej a korenie, ktoré sa používajú na iné druhy mäsa. V skutočnosti je marináda pre recept na pečené hovädzie mäso tekutá a mierne kyslá. Jej príprava je čo najjednoduchšia, pretože všetky prísady stačí naliať do hrnca. Potom začnite marinádu zohrievať a postupne ju miešajte. Tým sa všetky chute oveľa lepšie spoja a začnú sa aj lepšie uvoľňovať. Potom vypnite sporák a marinádu dajte vychladiť do chladničky. Cieľom je, aby pri marinovaní mäsa zostala studená a mala len niekoľko jednotiek stupňov.

Naložte mäso

Keď má marináda požadovanú teplotu, je čas začať s marinovaním samotného mäsa. To je potrebné najprv dôkladne umyť a potom treba myslieť na to, že by sa malo aj dôkladne osušiť. Potom ho opatrne vložte do marinády. Dôležité je, aby bolo dokonale ponorené, čo zabezpečí, že sa doň marináda dostane zo všetkých strán. Najkratší možný čas marinovania sú 2 hodiny. Ak ju necháte v marináde o niekoľko hodín dlhšie, nič sa nestane. Vždy však odporúčame obrátiť ho v polovici marinovania.

Urobte soľnú kôrku

Ako na to? Je to veľmi jednoduché. V podstate stačí vziať menšiu formu, do ktorej vložíte papier na pečenie. Potom mäso vyberte z marinády a ihneď ho vložte do samotnej formy na papier na pečenie. Vezmite druhú vrstvu papiera na pečenie a zakryte ňou mäso. Malo by sa naň dokonale prilepiť, čo je žiaduci stav.Posypte ho soľou tak, aby dokonale pokryla celú plochu, kde je mäso. Táto soľná kôrka zabezpečí optimálnu prepečenosť, ktorú chcete dosiahnuť.

Vložte do rúry

Teraz nasleduje posledná fáza, ktorá zahŕňa samotné vloženie mäsa do rúry. Tá sa musí pred samotným postupom najprv zahriať na optimálnu teplotu 200 stupňov Celzia. Keďže ide o vyššiu teplotu, skráti sa tým čas pečenia. Vaša hovädzia pečienka by mala byť hotová približne za 30 minút od vloženia do rúry.

Keď ho vyberiete, snažte sa, aby prišlo do kontaktu s čo najmenším množstvom soli. Ešte horúci ho položte na dosku na krájanie a začnite ho krájať na tenké plátky. Tie môžete v prípade potreby ochutiť hrubou soľou alebo korením a ihneď podávať ešte teplé.