Kúpili sme maslo, ktoré bolo vo výpredaji. Viete, skvelá cena si vždy vyberie svoju daň a tá je zvyčajne krátka. Ukážem vám skvelý trik, ako udržať maslo čerstvé až 3 roky, a to bez chladenia. Tento tip ma naučila moja svokra, vždy takto spracovávala maslo, keď kupovala väčšie množstvá priamo z farmy.
Ako udržať maslo čerstvé
Tento spôsob sa mi zatiaľ osvedčil, takže ak chcete vyskúšať malý "maslový experiment", možno sa vám raz bude hodiť. Na začiatok vyskúšajte napríklad jednu malú nádobu z obchodu s konzervárenskými výrobkami a uvidíte.
Čo budeme potrebovať
- maslo
- Čisté nádoby na konzervovanie (ideálne sterilizované)
Postup
1 Maslo nakrájajte na kocky a vložte do pohárov. Maslo môže mierne presahovať okraj pohárov.
2 Namastené poháre položte na plech a vložte do rúry predhriatej na 110 stupňov - nechajte poháre vo vnútri 15-20 minút.
3 Ako vidíte, maslo sa v rúre roztopilo, takže môžeme naplniť poháre.
4 V horúcom masle by sa malo pevné maslo rýchlo a ľahko roztopiť.
Maslo v pohároch by malo siahať asi centimeter pod okraj pohára (ja používam pohár z tvarohovej formy - radšej robím menšie poháre.
5 Teraz zavrite poháre viečkami. Uistite sa, že okraj pohára je čistý - nesmie byť znečistený maslom. Vložte späť do rúry a nechajte v rúre pri teplote 110 stupňov 45 minút - maslo sa rozdelí na dve časti, pevnú a tekutú.
6 Nechajte vychladnúť a znovu skontrolujte všetky nádoby.
Na vrch nádoby napíšte dátum konzervovania. Maslo vydrží 3 roky! Skladujte na rovnakom mieste ako domáce džemy a nátierky. Pred použitím dobre pretrepte, aby sa obe hmoty zmiešali.