7 vecí, ktoré ničia štítnu žľazu, a recept na liečivý nápoj

4.6
(49)

Dalibor , 27. 09. 2019
)

Štítna žľaza je hlavný riadiaci orgán, ktorý kontroluje, ako telo využíva energiu, syntetizuje bielkoviny a tiež určuje, ako vaše telo reaguje na iné hormóny.

Štítna žľaza

Štítnu žľazu ovplyvňuje mnoho vecí. Dnes si povieme o tých látkach, ktoré na ňu pôsobia toxicky, a uvedieme aj recept na nápoj, ktorý ju vráti do normálu. Nasledujúcich 7 vecí sa bežne vyskytuje v domácnostiach a nepriaznivo ovplyvňuje štítnu žľazu alebo ju môže dokonca zničiť.

Štúdie ukazujú, že vydaté ženy majú oveľa vyššie riziko vzniku ochorenia štítnej žľazy ako ostatné ženy. Príčinou je pravdepodobne zvýšené užívanie niektorých z nižšie uvedených látok. Iné štúdie zistili, že 60 % dnes používaných pesticídov ovplyvňuje tvorbu hormónov štítnej žľazy. Mnohé čistiace prostriedky pre domácnosť, najmä tie s antimikrobiálnymi vlastnosťami alebo postreky na odstraňovanie záhradnej buriny, znižujú funkciu štítnej žľazy a zvyšujú inzulínovú rezistenciu.

Nebezpečné látky

Fytoestrogény, ktoré sa nachádzajú v sóji, znižujú aktivitu enzýmu štítnej žľazy peroxidázy, ktorý je zodpovedný za produkciu ďalších hormónov. Sója môže tiež narúšať normálnu funkciu štítnej žľazy tým, že znižuje využitie jódu v tele. Robí to tak, že blokuje proces, pri ktorom sa jód zabudováva do hormónov štítnej žľazy.

Fluorid

Podľa niektorých zdrojov sa ukázalo, že 2 až 5 mg fluoridu denne počas niekoľkých mesiacov výrazne znižuje funkciu štítnej žľazy. Tento problém sa týka najmä ľudí, ktorí žijú v oblastiach, kde sa fluorid pridáva do pitnej vody (údajne na zníženie kazivosti zubov). Odporúča sa vyhýbať sa takejto vode a nepoužívať zubné pasty alebo zubné prípravky obsahujúce fluorid.

Bróm

Bróm je vysoko toxický pre štítnu žľazu. Žiaľ, v súčasnosti sa nachádza vo veľkom množstve výrobkov pre domácnosť - od čistiacich prostriedkov a cestovín až po domáce elektrické spotrebiče, koberce a nátery nábytku, kde sa používa ako spomaľovač horenia. Dokonca aj zdanlivo zdraví pacienti majú často v krvi vysoké hladiny týchto brómových spomaľovačov horenia.

Chlórany

Chlórany sú vedľajším produktom spaľovania leteckého benzínu, raketového paliva a dokonca aj bežnej pyrotechniky. Používajú sa aj v automobilových airbagoch. Chloramáty sa často nachádzajú vo vode používanej na zavlažovanie poľnohospodárskych plodín, cez ktorú sa potom dostávajú do ľudského tela.

V štúdii, ktorú uskutočnilo americké Centrum pre kontrolu chorôb (CDC), sa uvádza, že existuje priama súvislosť medzi hladinou perchlorátu v krvi a produkciou hormónov štítnej žľazy.

Halogén

Nadmerné vystavenie halogénu môže narušiť prenos jódu v tele. Halogény sú 17. skupinou prvkov v periodickej tabuľke prvkov, ktorá okrem spomínaného fluóru a brómu zahŕňa aj chlór, jód a astatín.

Sú to chemicky podobné prvky, ktoré sa zúčastňujú na rovnakých reakciách v tele, a preto môžu nahradiť a vytlačiť jód, pretože sa viažu na rovnaké receptory ako jód. Halogény sa do tela dostávajú potravou, vodou a vzduchom.

Plasty

Plasty sú škodlivé nielen pre životné prostredie, ale aj pre vaše telo. Z plastov sa často uvoľňuje chemický prvok antimón. To je však len jeden z problémov. Štúdia uskutočnená Kodanskou univerzitou zistila, že hladina Stibalu v ovocných šťavách, ktoré boli uložené v plastových fľašiach, bola 2,5-krát vyššia ako bezpečná hladina pre pitnú vodu.

Recept na liečivý nápoj

Na prípravu nápoja na posilnenie funkcie štítnej žľazy a jej regeneráciu budete potrebovať tieto zložky:

  • 1 šálka (2 dcl) nesladenej brusnicovej šťavy
  • 7 pohárov (1,4 litra) čistej vody
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky zázvorového prášku
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška v prášku
  • 3/4 šálky čerstvej pomarančovej šťavy (približne z 3 pomarančov)
  • 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy (z približne 1 - 2 citrónov)

Príprava a použitie

Priveďte vodu do varu. Znížte plyn a pridajte brusnicovú šťavu, škoricu, zázvor a muškátový oriešok. Dobre premiešajte a varte na miernom ohni 20 minút. Potom vypnite plyn a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Potom do nápoja vmiešajte pomarančovú a citrónovú šťavu. Užívajte podľa potreby, najlepšie aspoň niekoľko pohárov denne. To je všetko, nech vám chutí!