9 potravín, ktoré očistia váš organizmus a navyše dobre chutia!

4.3
(34)

Tomáš , 21. 11. 2018

Povieme vám, ktoré potraviny čistia cievy vo vašom tele. Vyhnete sa tak nepríjemným bolestiam, lekárom a operáciám.

Zdravotným problémom spojeným s upchatými cievami sa dá celkom jednoducho vyhnúť.

Stačí však pravidelne jesť očisťujúce potraviny a čoskoro pocítite na svojom tele príjemnú úľavu, vaša pleť sa rozjasní a zaplaví vás silná pozitívna energia.

Ryby

Podľa vedeckej štúdie vykonanej na univerzite v Southamptone sú ryby veľmi účinné pri prevencii upchávania ciev vo vašom tele. Najmä losos a tuniak obsahujú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré zabraňujú oxidácii cholesterolu, ukladaniu usadenín v našich cievach a vzniku nebezpečných krvných zrazenín.

Brusnicová šťava

Brusnicová šťava nielen dobre chutí, ale pomáha aj ľudskému zdraviu. Okrem priaznivých účinkov na cievy je užitočná aj ako prevencia ochorení močových ciest a pri redukcii hmotnosti.

Na vyčistenie tepien od usadenín a cholesterolu stačí vypiť 3 poháre brusnicovej šťavy v priebehu týždňa.

 

Cesnak

O zázračných účinkoch cesnaku sa netreba príliš rozpisovať. Okrem iného však zabraňuje vysokému krvnému tlaku a srdcovým chorobám. Najnovšie vedecké štúdie ukázali, že táto zázračná zelenina je veľmi prospešná aj proti korózii tepien v ľudskom tele.

Špenát

Špenát je veľmi bohatý na kyselinu listovú a draslík. Tieto dve prospešné látky umožňujú predchádzať vysokému krvnému tlaku, a tým aj nebezpečnému zlyhaniu srdca.

Nemenej dôležitý je obsah luteínu v špenáte, ktorý chráni pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou očí.

 

Olivový olej

Najmä extra panenský olivový olej je bohatý na mononenasýtené kyseliny. Tieto prospešné látky dokážu vyčistiť tepny od nahromadeného zlého LDL cholesterolu v tele.

Paradajky

Paradajky obsahujú lykopén, ktorý je podľa vedeckej štúdie mimoriadne vhodný proti zhrubnutiu a kôrnateniu tepien v tele.

Pravidelná konzumácia paradajok preukázateľne znižuje výskyt kardiovaskulárnych ochorení, najmä u žien.

 

Ovsená kaša

Ovsené vločky obsahujú veľa vlákniny, ktorá zabraňuje tvorbe cholesterolu v našom tele.

Štúdie uvádzajú, že 1,5 až 2 poháre (300 až 400 ml) ovsených vločiek denne môžu znížiť hladinu cholesterolu v krvi až o 20 %.

Granátové jablko

Granátové jablko obsahuje veľmi vysoké množstvo antioxidantov. Právom mu patrí prvé miesto medzi ovocím v prevencii upchávania tepien v tele.

Je nielen zdravé, ale aj chutné.

 

Kiwi a ananás

Toto ovocie je veľmi bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi. Stačí, ak si denne doprajete 200 gramov ananásového melónu alebo kivi.

Hroznové víno

Hrozno je bohaté na resveratrol a kvercetín. Ide o bioflavonoidy, ktoré zabraňujú oxidácii cholesterolu v našom tele. Konzumáciou tohto ovocia sa znižuje riziko srdcových ochorení a tvorby nebezpečných krvných zrazenín.