Ako rozpoznať pravý alebo falošný syr v obchode?

0
(0)

Tomáš , 06. 12. 2018
)

Kvalitný tvrdý syr nemôže byť lacný, pretože musí nášmu telu dodávať prospešné látky a výborne chutiť. Na druhej strane všetko, čo je lacné, je plné palmového oleja, sušeného mlieka, sóje, stabilizátorov, aróm a konzervačných látok. To nie je skutočná potravina na jedenie, ale trest!

Nikdy nejedzte tvrdý syr, ktorý je nesprávnej kvality, a radšej si ušetrite peniaze na niečo, čo stojí za to kúpiť. Aj keď si ho môžete dopriať len raz za čas, bude to lepšie ako jesť lacné napodobeniny syra.

 

O negatívnych účinkoch lacného syra si môžete prečítať nižšie, my len pripomenieme spotrebiteľom, ktorí si nevedomky ničia pankreas a pečeň, aby ho prestali jesť a v žiadnom prípade ním nekŕmili svoje deti.

 

Ako si vybrať syr

Syry balené vo vákuu alebo zabalené v potravinovej fólii nie sú najvhodnejšie na konzumáciu. Mali by ste uprednostniť syr, ktorý sa dá odrezať od zvyšku okrúhleho syra. Zvýši sa tak pravdepodobnosť, že výrobok nebude obsahovať škodlivé látky alebo ich bude obsahovať aspoň menej. Venujte pozornosť kôrke okrúhleho syra - nemali by na nej byť žiadne praskliny ani povlak, inak hrozí, že si so syrom kúpite škodlivé baktérie. To znamená, že aj drahé syry môžu mať nedostatočnú chuť a to, čo by v nich skutočne malo byť.

Dobrý syr by mal mať jednotný tvar, rovnomernú štruktúru, hladké a symetrické diery - všetky znaky dobrého syra, nie jeho napodobeniny. Bohužiaľ, existujú aj falošné zmetky, ale tento test vám zaručí, že syr je naozaj vynikajúci.

 

Syr by sa mal testovať pri izbovej teplote po vybratí z chladničky. Vezmite plátok alebo kúsok syra a ohnite ho do pravého uhla. Kvalitný syr by nemal pri ohnutí prasknúť. V opačnom prípade ide o napodobeninu.

 

Krehký syr, ktorý sa ľahko drobí a rozpadáva, netreba v žiadnom prípade jesť. V skutočnosti ide o palmový olej zmiešaný s malým množstvom sušeného mlieka a farbiva! Tento syr síce vyzerá hladko, symetricky a má peknú farbu, ale zavádza spotrebiteľa.

Palmový olej neobsahuje nič iné ako tuk. Problémom je, že ak skonzumujete čo i len niekoľko kúskov syra, o ktorom si myslíte, že je v poriadku, v skutočnosti do seba dostanete obrovské množstvo tuku a dlho si budete vytvárať tukové zásoby. Tieto nezdravé tuky upchávajú cievy, zhoršujú trávenie, podporujú priberanie a nemajú žiadny pozitívny vplyv na náš organizmus.

Dúfame, že vám tieto tipy pomohli pri ďalšom výbere syra a ľahšie zistíte, čo je pre vás lepšie.

 

V tomto videu uvidíte, ako skutočný syr nemá vyzerať

Ak sa vám ho podarí rozmixovať ako plastelínu a vytvoriť guľôčku, je to dôkazom prítomnosti palmového oleja.