Ako správne variť cestoviny? S týmito trikmi budú vždy perfektné ako z talianskej reštaurácie

4.2
(43)

Tomáš , 22. 05. 2019

Kto nemá rád cestoviny? Talianske cestoviny sú obľúbené nielen v ich domovskej krajine, ale na celom svete. Milujeme cestoviny ako prísadu do polievky, do šalátov alebo ich jeme priamo ako hlavné jedlo či večeru. Ale vieme ich naozaj správne pripraviť?

Ako správne pripraviť cestoviny?

Existuje približne 700 druhov cestovín, pričom každý z nich sa pripravuje osobitným spôsobom. Ak chcete dosiahnuť správnu chuť, mali by ste dbať na ich správnu prípravu. V prvom rade sa uistite, že kupujete kvalitné cestoviny vyrobené z tvrdej pšenice, a v druhom rade dodržujte postup prípravy podľa pravidiel. Aké to sú?

Príprava cestovín

Do veľkého hrnca nalejte vodu a soľ, potom vodu priveďte do varu a pridajte cestoviny. Všetky by mali byť pod vodou, čo je však pri špagetách problém, preto ich môžete rozlomiť na polovicu. Ak ich však chcete celé, namočte polovicu do vody a asi po pol minúte ich všetky vidličkou zatlačte do vody.

Potom pridajte lyžičku oleja a prvých 15 sekúnd ich pravidelne miešajte, kým sa začnú variť. Zabránite tak ich zlepeniu. Varte ich na stredne nízkej teplote a bez pokrievky. Keď sa cestoviny prestanú variť, preceďte ich cez sitko do druhého hrnca. Ak sa vám zdajú trochu slané, môžete ich ešte pol minúty po scedení osoliť.

V ideálnom prípade by mali byť cestoviny pružné. Ak však chcete, aby boli mierne chrumkavé, varte ich o 2 minúty kratšie, ako sa uvádza na obale.

Príprava cestovín v mikrovlnnej rúre

V súčasnosti môžeme ľahko pripraviť cestoviny napríklad aj v mikrovlnnej rúre. Do mikrovlnnej rúry vložte malý hrniec s vodou a zapnite ju na 5 minút na najvyšší výkon. Potom pridajte cestoviny, štipku soli a lyžičku oleja a vložte ich späť do mikrovlnnej rúry na 8 minút. Počas týchto minút však cestoviny každé 2 minúty premiešajte, čím sa čas varenia cestovín predĺži na približne 12 minút. Nech sa páči, cestoviny sú hotové!

Pravidlá umývania cestovín po varení

Po uvarení majú cestoviny na povrchu výraznú vrstvu škrobu. Ak ich umyjete, škrob sa zmyje a cestoviny tiež rýchlo vychladnú. Ak ich teda chceme pridať do šalátu alebo zmiešať s omáčkou, ktorá nie je hotová, mali by sme ich opláchnuť vo vode. Ak ich však chceme použiť ako hlavné jedlo a hneď ich zmiešať s omáčkou, mali by sme ich po uvarení umyť.

Omáčka na cestoviny

Do cestovín zvyčajne pridávame hotovú omáčku pre lepšiu chuť. Tentoraz to však skúsime inak a urobíme to naopak. Do omáčky pridáme cestoviny a potom ich za stáleho miešania varíme 1 minútu. Pre jemnejšiu chuť pridajte kocku masla.

Ako sme spomenuli na začiatku, existuje mnoho druhov cestovín, preto je potrebné zohľadniť, z akej múky sú vyrobené. Napríklad špagety by sa mali vyrábať z jemnejšej múky a ostatné druhy cestovín z hrubšej múky. Môžete si dokonca vybrať cestoviny vyrobené z pohánkovej, ražnej, špaldovej alebo rôznych iných múk. Stoja síce viac, ale určite by ste ich mali vyskúšať. Čo by ste povedali napríklad na to, že aj pri dodržaní týchto osvedčených postupov?