Ako uchovávať potraviny? Trik, ktorý vám to uľahčí

0
(0)

Tomáš , 22. 11. 2018
)

Varenie potravín je obľúbenou alternatívou, ako uchovať potraviny v pôvodnom stave niekoľko rokov. Tu nájdete návod, ako si konzervovanie potravín uľahčiť a urýchliť.

Konzervovanie potravín neodmysliteľne patrí k letným mesiacom, keď dozrievajú plodiny v našich záhradách a my sa môžeme zásobiť chutnými konzervami na celú zimu. Od uhoriek, chalamád a sladkých bobúľ až po marmelády, kečupy a domáce čerstvé omáčky.

Šikovný trik, ako naraz a bez námahy zakonzervovať veľké množstvá marmelád!

Používajte umývačku riadu na konzervovanie!

Tento trik šikovných žien v domácnosti vám ušetrí veľa práce, času a môžete zavárať väčšie množstvo pohárov naraz.

Ako to robíte?

Naplnené, uzavreté poháre (ideálne bez papierových etikiet) vložte do umývačky riadu.

Nastavte program na 70 stupňov (1:30) bez použitia umývacích prostriedkov.

Nechajte program skončiť, ale umývačku neotvárajte ani po jej vypnutí a nechajte poháre v umývačke vychladnúť. Po vychladnutí poháre vyberte a odložte - ideálne na tmavé miesto.

Nemáte umývačku riadu? Skúste konzervovať v rúre, je to hračka!

Skúšali ste konzervovať v rúre?

Ja ani inak nevarím a odporúčam to úplne všetkým, dokonca som presvedčila aj svoju svokru, aby to skúsila! Keď raz vyskúšate tento spôsob konzervovania, už nebudete konzervovať iným spôsobom!

Ingrediencie:
  • Nezrelé čerešne (alebo iné ovocie), zbavené stopiek
  • 1 l vody
  • 30 dkg cukru
Postup konzervovania:

Z čerešní odstráňte stopky a opláchnite ich pod studenou vodou. Naplňte ich do dobre umytých pohárov a medzitým si pripravte sladký nálev, ktorým čerešne zalejete.

Nálev: 30 kg cukru sa dá do 1 l vody a uvarí sa.

Horúcim nálevom zalejte čerešne a zavarte ich do pohárov.

Varenie

Poháre pevne uzavrite čistými a riadne vysušenými viečkami.

Nastavte rúru na 250 °C.

Na dno plechu na pečenie položte starú utierku alebo uterák a zalejte horúcou vodou do výšky asi 2 - 3 cm.

Naplnené mušle položte na plech a pečte 5 - 8 minút pri 250 °C so zapnutým horúcim vzduchom.

Podľa potreby pridajte na plech horúcu vodu.

Potom všetky konzervy otočte viečkom nadol a nechajte stáť do druhého dňa.

Ak uhorky takto zvaríte, nezľaknite sa toho, že keď ich vyberiete z rúry, budú napoly surové.

Postupne sa "dopečú" a po otvorení budú nádherne chrumkavé.