Varenie potravín je obľúbenou alternatívou, ako uchovať potraviny v pôvodnom stave niekoľko rokov. Tu nájdete návod, ako si konzervovanie potravín uľahčiť a urýchliť.
Konzervovanie potravín neodmysliteľne patrí k letným mesiacom, keď dozrievajú plodiny v našich záhradách a my sa môžeme zásobiť chutnými konzervami na celú zimu. Od uhoriek, chalamád a sladkých bobúľ až po marmelády, kečupy a domáce čerstvé omáčky.
Šikovný trik, ako naraz a bez námahy zakonzervovať veľké množstvá marmelád!
Používajte umývačku riadu na konzervovanie!
Tento trik šikovných žien v domácnosti vám ušetrí veľa práce, času a môžete zavárať väčšie množstvo pohárov naraz.
Ako to robíte?
Naplnené, uzavreté poháre (ideálne bez papierových etikiet) vložte do umývačky riadu.
Nastavte program na 70 stupňov (1:30) bez použitia umývacích prostriedkov.
Nechajte program skončiť, ale umývačku neotvárajte ani po jej vypnutí a nechajte poháre v umývačke vychladnúť. Po vychladnutí poháre vyberte a odložte - ideálne na tmavé miesto.
Nemáte umývačku riadu? Skúste konzervovať v rúre, je to hračka!
Skúšali ste konzervovať v rúre?
Ja ani inak nevarím a odporúčam to úplne všetkým, dokonca som presvedčila aj svoju svokru, aby to skúsila! Keď raz vyskúšate tento spôsob konzervovania, už nebudete konzervovať iným spôsobom!
Ingrediencie:
- Nezrelé čerešne (alebo iné ovocie), zbavené stopiek
- 1 l vody
- 30 dkg cukru
Postup konzervovania:
Z čerešní odstráňte stopky a opláchnite ich pod studenou vodou. Naplňte ich do dobre umytých pohárov a medzitým si pripravte sladký nálev, ktorým čerešne zalejete.
Nálev: 30 kg cukru sa dá do 1 l vody a uvarí sa.
Horúcim nálevom zalejte čerešne a zavarte ich do pohárov.
Varenie
Poháre pevne uzavrite čistými a riadne vysušenými viečkami.
Nastavte rúru na 250 °C.
Na dno plechu na pečenie položte starú utierku alebo uterák a zalejte horúcou vodou do výšky asi 2 - 3 cm.
Naplnené mušle položte na plech a pečte 5 - 8 minút pri 250 °C so zapnutým horúcim vzduchom.
Podľa potreby pridajte na plech horúcu vodu.
Potom všetky konzervy otočte viečkom nadol a nechajte stáť do druhého dňa.
Ak uhorky takto zvaríte, nezľaknite sa toho, že keď ich vyberiete z rúry, budú napoly surové.
Postupne sa "dopečú" a po otvorení budú nádherne chrumkavé.