Kúpite si maslo vo výpredaji, za skvelú cenu, ale má to háčik, a tým je trvanlivosť, ktorá je už veľmi krátka.
Trik, ako udržať maslo čerstvé až 3 roky
Tento trik je veľmi dobre známy na vidieku, kde sa hojne využíva. Metóda sa osvedčila viac ako výborne a nie je naozaj zložitá.
Čo budeme potrebovať:
- Máslo
- Čisté konzervárenské poháre (ideálne sterilizované)
Postup:
Nakrájajte maslo a vložte ho do pohárov. Maslo nakrájajte na kocky a vložte do pohárov. Maslo môže mierne presahovať okraj pohárov.
Maslo položte na plech a vložte ho do predhriatej rúry.
Umiestnite poháre s maslom na plech a vložte ich do rúry predhriatej na 110 stupňov - nechajte poháre vo vnútri 15-20 minút.
Ohrievanie masla
Ako vidíte, maslo sa v rúre roztopilo, takže môžeme naplniť poháre. Tuhé maslo by sa malo v horúcom masle rýchlo a ľahko roztopiť. Maslo v pohároch by malo siahať asi centimeter pod okraj pohára (ja používam syrové poháre - radšej som urobil niekoľko menších pohárov.
Uzavretie zohriateho masla a opätovné zohriatie
Teraz zavrite poháre viečkami. Uistite sa, že okraj pohára je čistý - nesmie byť znečistený od masla. Vložte späť do rúry a nechajte v nej pri teplote 110 stupňov 45 minút - maslo sa rozdelí na dve časti, pevnú a tekutú.
Chladenie a titulkovanie
Nechajte vychladnúť a znovu skontrolujte všetky nádoby. Na vrch nádoby napíšte dátum konzervovania. Maslo vydrží 3 roky!
Skladujte na rovnakom mieste ako domáce džemy a nátierky. Pred použitím dobre pretrepte, aby sa obe hmoty zmiešali.