Hubárčenie je jedným z najznámejších záujmov Čechov. Nielen vzhľadom na to, že je u nás povolené a že huby sú úplne zadarmo. Je to, samozrejme, vzhľadom na to, že človek je v prírode, a navyše aj z dôvodu, že miluje chuť týchto fascinujúcich dobrôt. Väčšina ľudí dnes chodí do lesa zbierať huby. Vďaka tomuto triku však vôbec nemusíte chodiť do lesa a chuť čerstvých húb môžete mať priamo pod nosom.
Prvé huby
Už nie je problém kúpiť rôzne sadenice húb alebo dokonca balíčky instantných húb. Ak vám nevyhovuje ponuka rôznych druhov húb, najlepším riešením je ísť do lesa a zbierať konkrétne druhy húb. Dôležité však je, aby boli huby zdravé a pekné. Nezbierajte prvú hubu, ktorú uvidíte, pokiaľ nie je dokonalá.
Proces
Po zozbieraní húb je potrebné ich spracovať. Na spracovanie potrebujete hlavy húb. Nakrájajte huby na menšie kúsky a rozmixujte ich.
Zmes
Teraz je potrebné pripraviť zmes vhodnú na výsadbu.
Na to potrebujete:
- 5 stredne veľkých húb
- 100 g droždia
- 8 litrov vody
Teraz rozpustite droždie vo vode a potom pridajte huby. Potom nádobu umiestnite na tmavé a teplé miesto približne na 2 týždne.
Stávky
Po 2 týždňoch môžete začať stávkovať. To sa dokončí tak, že zo zmesi vytlačíte 250 ml tekutiny a potom ju zmiešate s 2 litrami čistej vody. Toto je zmes, ktorá je určená na sadenie.
Na výsadbu húb je dôležité použiť už použitú zeminu, nie novú z obchodu.
Odporúča sa zasadiť huby pokojne vedľa rastliny.
Životné prostredie
Aké sú ideálne podmienky na pestovanie húb? Je to zmes tepla a vlhkosti. Čím viac sa týmto podmienkam priblížite, tým lepší bude skutočný výsledok a tým lepšie sa budú vaše huby vyvíjať a tým viac ich budete zbierať.