Keď sa pustíme do prípravy šalátu, zvyčajne sa zameriavame na kombináciu chutí, ale málokto si uvedomí, že pri kombinovaní zeleniny v šaláte je potrebné dodržiavať oveľa viac kritérií. Niektoré ingrediencie sa k sebe nehodia, a to sú paradajky a uhorky.
Uhorky a paradajky
Základným problémom je, že uhorky a paradajky potrebujú rôzny čas trávenia.
Keď však ide o kombináciu zložiek v šaláte, odporúča sa vybrať zložky, ktorých trávenie trvá podobne dlho.
Ak sa do žalúdka dostanú dve potraviny, ktoré majú rôzny čas trávenia, jedna z nich sa strávi rýchlejšie, ale žalúdok neopustí, kým ho neopustí druhá potravina, a práve tu vzniká nebezpečenstvo, najmä ak potravina obsahuje cukor.
Nastáva proces, ktorý spôsobuje nepríjemné pálenie záhy. V niektorých prípadoch môže dôjsť k otrave jedlom.
Ďalej tento problém spôsobuje zvýšenú tvorbu plynov, a tak dochádza k nadúvaniu a plynatosti.
Existuje oveľa viac kombinácií, ktoré by sa nemali kombinovať. Ktoré to sú?
Syr, vajcia a mäso
Táto kombinácia býva u ľudí veľmi obľúbená najmä v čase raňajok.
Problémom pre telo však je, že tento pokrm obsahuje príliš veľa bielkovín, ktoré telo zahlcujú.
Mäso a cestoviny
Cestoviny by nemali stráviť v žalúdku príliš veľa času ako ovocie, ale na druhej strane mäso potrebuje v žalúdku viac času. Opäť nastáva podobný problém ako v predchádzajúcich prípadoch.
Ovocie po jedle
Ovocie obsahuje veľa cukru a ak sa ovocie konzumuje napríklad po jedle, ktoré obsahuje mäso, ovocie bude v žalúdku príliš dlho.
Chlieb, cestoviny a pomarančový džús
Šťava obsahuje príliš veľa kyselín, ktoré bránia tráveniu sacharidov a škrobu.
Jogurt s ovocím
Táto kombinácia opäť spomalí trávenie. Toto upozornenie platí najmä pre jogurt s ananásom.
Syr so zeleninou
Touto kombináciou si spôsobíte nadmerné nadúvanie.
Mlieko s banánom
Táto kombinácia je obľúbená napríklad pri raňajkových cereáliách, ale táto kombinácia výrazne spomaľuje trávenie.
Melón a iné melóny
Melóny nie je dobré miešať s inými potravinami, ale ani ich vzájomne kombinovať.