Fólia je v našich domácnostiach pomerne bežnou súčasťou kuchýň. Okrem pečenia sa často používa aj na predĺženie trvanlivosti potravín ich zabalením a uložením do chladničky.
Fóliu používajú aj lekári alternatívnej medicíny na liečbu niektorých ochorení. Dlho však existovali obavy o jej bezpečnosť, ktoré sa nedávno začali potvrdzovať.
Aký je hlavný problém s fóliou
Najväčším problémom fólie je, že je vyrobená z hliníka. Je to v podstate ťažký kov, ktorý je pre telo toxický. Hliník spôsobuje telu rôzne zdravotné problémy - od miernych až po vážne poškodenie mozgu. Nedávne štúdie dokonca ukázali, že súvisí aj so vznikom Alzheimerovej choroby.
Okrem toho môže hliník spôsobovať aj tieto ochorenia:
- strata pamäte
- nedostatok koncentrácie
- problémy s telesnou rovnováhou
- strata kontroly nad ovládaním svalov
Predpokladá sa tiež, že balenie potravín do fólie a ich následné skladovanie v chladničke alebo varenie v rúre môže spôsobiť poškodenie štruktúry kostí. Hliník totiž znižuje hustotu kostí tým, že ich odvápňuje a robí ich krehkejšími.
Ďalšie zdravotné riziká hliníka
Ďalším závažným problémom hliníkovej fólie je, že spôsobuje dýchacie ťažkosti, ak sa hliníkové častice dostanú do pľúc. V tomto prípade môže spôsobiť fibrózu pľúc. Takisto nie je bezpečné grilovať mäso alebo ryby v hliníkovej fólii. Pri vysokých teplotách sa do potravín uvoľňuje veľké množstvo tohto nebezpečného kovu.
Únik je ešte vyšší, ak sa do jedla pridajú niektoré kyslé prísady, napríklad plátky citróna. Výskumníci z Americkej univerzity v Šardžá sa domnievajú, že počas jedného varenia v hliníkovej fólii sa do potravín uvoľní až 400 mg hliníka. K týmto zisteniam dospel chemický inžinier a vedúci výskumného tímu univerzity Dr. Essam Zubaidi. Ukázal, že keď je fólia vystavená vysokým teplotám, miera úniku hliníka do potravín sa výrazne zvyšuje.
Preto odporúča, aby sa bylinky, paradajky a citrusové plody, ako sú citróny, limetky a pomaranče, nikdy nepiekli vo fólii.
Záver
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že maximálny denný príjem hliníka by nemal prekročiť 60 mg. Táto skutočnosť robí z fólie na varenie a skladovanie potravín veľmi nebezpečnú látku, pretože len pri jednom varení sa ho do potravín uvoľní až 400 mg.