Jeden veľmi múdry muž raz povedal: Budúcnosť prevencie a liečby kardiovaskulárnych ochorení nenájdete v lekárničke, ale na kuchynskej linke alebo na strome v záhrade.
Granátové jablko môže zabrániť ochoreniu tepien
Nová štúdia uverejnená v časopise Ateroskleróza potvrdila, že extrakt z granátového jablka môže zabrániť a dokonca zvrátiť primárnu patológiu spojenú s úmrtnosťou na srdcové ochorenia. Konkrétne išlo o ochorenie nazývané ateroskleróza, ktoré je charakterizované upchávaním tepien hromadením tuku v nich.
V experimente myši s anamnézou spontánneho upchatia koronárnych tepien dostávali počas dvoch mesiacov na pitie extrakt z granátového jablka vo vode. Napriek tomu, že liečba granátovým jablkom zvýšila u týchto myší hladinu cholesterolu s veľmi nízkou hustotou, výsledkom bolo zmenšenie plaku v tepnách.
Okrem uvedeného účinku výskumníci zaznamenali niekoľko ďalších užitočných účinkov:
- zníženie úrovne oxidačného stresu
- zníženie množstva proteínu, ktorý slúži ako chemický posol počas zápalových procesov v tepnách
- zníženie hromadenia lipidov v srdcovom svale
- zníženie infiltrácie makrofágov v srdcovom svale
- zníženie rýchlosti zhrubnutia srdcového svalu
- zníženie abnormalít EKG
Ako to všetko dokáže granátové jablko?
Je pozoruhodné, ako môže výťažok z jedného bežného a nenápadného ovocia zvrátiť toľko aspektov ischemickej choroby srdca. Odpoveď na túto malú záhadu nájdeme v poznaní, že naši dávni predkovia sa vyvíjali v prostredí, kde boli prítomné určité plodiny. Tento proces vzájomného spolužitia trval tak dlho, že nedostatok určitých potravín mohol viesť priamo k zlyhaniu niektorých orgánov.
Napríklad Linus Pauling, dvojnásobný nositeľ Nobelovej ceny, zistil, že nedostatok vitamínu C je hlavnou príčinou kardiovaskulárnych ochorení. Je to preto, že naši predkovia mali kedysi celoročný prístup k čerstvému ovociu, takže časom stratili schopnosť vyrobiť si ho sami.
Zaujímavosti o účinku granátového jablka na tepny
V predchádzajúcej štúdii sa skúmal účinok extraktov. Má však pravidelná konzumácia granátového jablka alebo šťavy z granátového jablka rovnaký účinok? Zrejme áno...
Napríklad v roku 2004 boli v časopise Clinical Nutrition uverejnené výsledky trojročnej klinickej štúdie na izraelskej populácii, v ktorej sa zistilo, že denná konzumácia šťavy z granátového jablka zvrátila stenózu krčnej tepny až o 29 %. Pozoruhodným zistením bolo aj to, že v kontrolnej skupine sa zablokovanie tepien zvýšilo o 9 %. To znamená, že skutočný účinok šťavy z granátového jablka bol ešte vyšší!
Celkový prínos konzumácie granátového jablka pre zdravie
a) protizápalový
Tak ako pri mnohých iných chronických degeneratívnych ochoreniach, aj pri kardiovaskulárnych ochoreniach zohráva významnú úlohu zápal. Nájdete 5 rôznych štúdií, ktoré potvrdzujú protizápalové vlastnosti granátového jablka.
b) Zníženie krvného tlaku
Šťava z granátového jablka má účinok inhibície enzýmu konvertujúceho enzýmu a tiež zvyšuje množstvo oxidu dusnatého. To sú dva pomerne dobre známe spôsoby znižovania krvného tlaku. Okrem toho granátové jablko obsahuje aj veľa punicalagínu, ktorý znižuje nepriaznivé účinky tlaku na steny tepien.
c) Pôsobí proti infekciám
Ukladanie usadenín v tepnách často sprevádzajú sekundárne bakteriálne alebo vírusové infekcie vrátane hepatitídy C alebo pľúcnych chlamýdií. Granátové jablko má pomerne široké antibakteriálne a antivírusové účinky.
d) Antioxidant
Jedným zo spôsobov, ako sa krvné lipidy stávajú príčinou ochorenia, je ich oxidácia. Napríklad zlý LDL cholesterol môže byť technicky prítomný v krvi, ale je úplne neškodný. To však platí len dovtedy, kým nezačne oxidovať.
Zistilo sa, že granátové jablko znižuje oxidačný stres v krvi. V jednej štúdii na myšiach sa dokonca preukázalo, že zníženie tohto stresu viedlo až k 44 % zníženiu veľkosti arteriosklerotických jaziev.