Domáce Mozzarella Recept recept

4.6
(48)

  • Jednoduché na prípravu
  • 8 porcií
  • 0 minút
Tomáš, 15. 07. 2018

Pre 8 porcií

Ingrediencie

Postup prípravy

  • Rozpusťte kyselinu citrónovú v jednej štvrtine pohára vody a v druhom pohári rozpustite rastlinné syridlo v rovnakom množstve vody.
  • Potom nalejte mlieko do hrnca a do mierne zohriateho mlieka vmiešajte zmes kyseliny citrónovej. Mlieko pomaly miešajte pri teplote približne 30 °C. Nezľaknite sa, ak sa mlieko začne zrážať.
  • Ďalším krokom je pridanie rastlinného syridla. Keď mlieko dosiahne teplotu 40 °C, hrniec prikryte a nechajte ho 5 minút odpočívať.
  • Počas čakania si môžete pripraviť ďalší hrniec s vodou, ktorú zohrejete na teplotu približne 90 °C. Všetky teploty okrem vody môžete merať štandardným teplomerom. Už teraz môžete vidieť, ako sa v hrnci začína oddeľovať srvátka. Ak má však stále žltkastú farbu, nechajte ju chvíľu odstáť. Keď má syr mliečnu farbu, môžete ho scediť, napríklad pomocou sitka.
  • Scedený syr vložte v cedníku do druhého hrnca s vodou, ktorá by mala mať približne 60 °C, a nechajte ho tam päť minút odpočívať.
  • Po piatich minútach syr vyklopte na drevenú dosku. Buďte však opatrní, bude ešte horúci. Keď trochu vychladne, mierne ho osoľte a premiešajte.
  • Bude to vyzerať ako miesenie cesta, ale syr sa zmenší a vytvorí lesklý kopček ako na obrázku.
  • Potom môžete zo syra vytvarovať guľky alebo ho nechať vcelku.