Pečené vrstvené mäso alebo "cigánska pečienka" pre celú rodinu recept
- stredne ťažká prípava
- 4 porcie
- 180 minút
Pre 4 porcie
Ingrediencie
Postup prípravy
- Každý kus mäsa najprv nakrájajte na čo najväčšiu plochu a potom ho pod fóliou natenko rozložte - rovnako ako pri príprave mäsovej rolky. Mäso ochuťte soľou a korením.
- Začnite vrstviť. Na plátok mäsa natrite horčicu, položte 2 plátky slaniny, niekoľko koliesok uhoriek a cibule. Pokračujte ďalším plátkom mäsa a rovnakými prísadami a vrstvite, kým nespotrebujete všetko pripravené mäso.
- Mäso by sa malo zviazať špagátom, previazať podobným spôsobom ako španielsky vták a preložiť do pekáča.
- Na panvici rozohrejte olej a opečte na ňom cibuľu. Pridajte nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a všetko spolu restujte na plameni, kým zelenina nezíska peknú zlatistú farbu.
- Osolíme, okoreníme, pridáme paradajkový pretlak, bobkový list a necháme všetko spolu dusiť.
- Teraz prilejte červené víno a nechajte variť asi 3-5 minút.
- Mäso prelejte omáčkou, prikryte pokrievkou a vložte do rúry.
- Ak máte hovädzie mäso, pečte ho pri 180 stupňoch 2-2,5 hodiny, ak bravčové, skráťte čas pečenia o pol hodiny. Keď je mäso hotové, nezabudnite odstrániť špagát.
- Podávajte s prílohou podľa chuti, ale táto pochúťka je výborná aj s obyčajným chlebom. Ako prílohu odporúčame aj dusenú kapustu a varené zemiaky.