Rýchly spôsob, ako sa zbaviť pálenia záhy, bolesti žalúdka a gastritídy

4.2
(47)

Dalibor , 06. 11. 2019
)

Žalúdok je súčasťou tráviacej sústavy a nachádza sa medzi tenkým črevom a pažerákom. Jeho hlavnou úlohou je čiastočne rozložiť prijatú potravu, najmä bielkoviny, ktoré sa v tenkom čreve rozkladajú na aminokyseliny. Aminokyseliny sa v tenkom čreve vstrebávajú do krvi a rozvádzajú sa do ďalších orgánov, kde sa využívajú na syntézu nových bielkovín alebo hormónov.

Ako žalúdok chráni črevá

Kyseliny v žalúdku majú nízku hodnotu pH, ktorá okrem rozkladu potravy vhodne ničí patogénne baktérie, ktoré by mohli v tele spôsobiť nebezpečné infekcie. Týmto spôsobom žalúdok v podstate chráni črevá pred infekčnými ochoreniami. Ak tento proces z akéhokoľvek dôvodu zlyhá, vzniká napríklad hnačka.

Infekcie však nemusia postihnúť len črevá, ale môžu zasiahnuť aj samotný žalúdok. To potom vedie k zápalu sliznice žalúdka, nadúvaniu, páleniu záhy, strate chuti do jedla, krvácaniu, žalúdočným vredom a bolesti. Chorý žalúdok sa odborne nazýva gastritída.

Faktory podporujúce rozvoj chronickej gastritídy

  • fajčenie
  • nadmerná konzumácia alkoholu
  • chronický stres
  • nezdravé stravovacie návyky
  • nadmerné užívanie nesteroidných liekov proti bolesti (ibuprofén, paracetamol)
  • infekcia Helicobacter pylori

Existuje niekoľko konvenčných spôsobov liečby gastritídy a pálenia záhy. Väčšina štandardných liekov však spôsobuje nežiaduce vedľajšie účinky, ktoré trpiacim ešte viac sťažujú život.

Prírodné metódy liečby gastritídy a pálenia záhy

Našťastie existujú aj prírodné metódy, ktoré nemajú žiadne vedľajšie účinky. A práve o nich si teraz povieme trochu viac.

1. Ryžová voda

Dve hrste ryže uvarte v 1 litri vody. Vodu sceďte a nechajte vychladnúť. Na zmiernenie pálenia záhy a liečbu gastritídy pite túto vodu každý deň, kým zdravotné problémy neustúpia.

2. Šťava z mrkvy a zeleru

Do mixéra vložte 2 mrkvy, niekoľko stoniek zeleru a trochu vody. Mixujte, kým nevznikne hladká hmota. Tento nápoj zmierni príznaky a bolesť gastritídy a veľmi účinne potlačí pálenie záhy. Užívajte podľa potreby.

3. Hruška a zázvor

Podobne ako v predchádzajúcom recepte vložte uvedené ingrediencie do mixéra, pridajte trochu vody a rozmixujte. Tento nápoj má silné antibiotické a protizápalové účinky. Je veľmi účinný proti škodlivým baktériám v žalúdku.

4. Jablko a harmanček

Jablko ošúpeme a zbavíme jadrovníka. Nakrájajte ho na mesiačiky. Vložte ich do panvice alebo hrnca, pridajte vodu a niekoľko kvetov harmančeka. Túto zmes uvarte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Pite ju každý deň a bolesť žalúdka alebo pálenie záhy čoskoro pominie.

5. Petržlenová šťava

Do mixéra vložte hrsť petržlenových listov, liter vody a dobre rozmixujte. Tento nápoj pite každý deň. Uchovávajte ho v chladničke a každý deň si pripravte čerstvý nápoj.