Škvarek škodí zdraviu? Takto pripravíte zdravú verziu škvarkov a budete prekvapení, čo to urobí s vaším telom!

0
(0)

Tomáš , 18. 11. 2018

Naši starí rodičia konzumovali oveľa viac bravčovej slaniny ako my, a predsa ich netrápilo množstvo chorôb a zdravotných problémov, ktoré trápia ľudí dnes.

V skutočnosti táto bravčová masť sama o sebe vôbec nie je zdraviu škodlivá, práve naopak.

Samozrejme, mala by sa konzumovať v zdravom pomere, ale možno budete prekvapení, aké výhody pre vás táto mastná pochúťka bude mať.

Aké sú výhody slaniny pre vaše zdravie

(pokojne to ukážte svojej manželke, keď vás bude presviedčať o zdravej strave)

  • posilňuje imunitný systém
  • obsahuje omega 6 mastné kyseliny, ktoré chránia srdce a pomáhajú znižovať škodlivý cholesterol
  • obsahuje cennú kyselinu arachidónovú
  • optimálne množstvo slaniny posilňuje steny a elasciu ciev, reguluje krvný tlak a pozitívne ovplyvňuje jemné svalstvo
  • konzumovať by ju mali najmä fajčiari, pretože obsahuje selén, ktorý zabraňuje oxidácii a znižuje negatívne účinky fajčenia na organizmus
  • obsahuje vitamíny skupiny B, najmä vitamín B3
  • balzam na kocovinu - slanina absorbuje prebytočný alkohol v tele a rýchlo znižuje jeho hladinu
  • slanina obsahuje aj kyselinu hyalurónovú, ktorá preukázateľne pôsobí proti vráskam.
  • Ak budete slaninu konzumovať s mierou (odporúčaná dávka je približne 30 gramov), nemusíte sa obávať priberania, naopak, má veľmi pozitívny vplyv na metabolizmus.

Nemusíte si vychovávať vlastné prasiatko, ale kúpte si tú slaninu.

Ak kupujete surovú slaninu u mäsiara, kupujte ju s kožou. Je z nej výborný husací tuk. Je tiež skvelý na väzy, chrupavky a kosti. Zo zvyškov môžete pripraviť vynikajúce domáce škvarky a domácu masť, ktorá je na vyprážanie takýchto jedál oveľa lepšia ako rastlinný tuk.

Tajomstvo najlepšieho škvarenia pod slnkom

Asi 200 g bravčovej masti bez kože nakrájajte na kocky a dajte na plameň. Za stáleho miešania smažte na plameni a uvidíte, ako sa voňavá bravčová masť postupne spaľuje.

Teraz ho nechajte variť na plameni, kým neuvidíte prvé obrysy škvarkov. Trvá to dlho, takže to chce trochu trpezlivosti, ale motivuje vás krásna vôňa.

Keď v tekutine zreteľne uvidíte škvarky, naberajte šťavu/tuk naberačkou - starostlivo ju uschovajte a použite v domácnosti.

Teraz, keď majú škvarky krásnu hnedastú farbu, opatrne pridajte do zmesi niekoľko lyžíc mlieka.

Pridávajte pomaly, mlieko slúži na to, aby boli škvarky ešte lepšie a jemnejšie. Zľahka osolíme a teraz už len scedíme a dáme škvarky na sendvič.