Ľudia chodia na dovolenku do zahraničia a prinášajú si typické korenie danej krajiny. V presvedčení, že ide o kvalitný výrobok, sú ochotní zaplatiť zaň značnú sumu peňazí. Žiaľ, vo svete, kde sa nedá dôverovať takmer ničomu, prichádzajú na scénu falošné koreniny. Prečítajte si nasledujúci článok a zistite, či korenie, ktoré ste si nedávno kúpili, je skutočne pravé korenie alebo nie.
Ako spoznať pravé korenie?
Pepper
Priemer papriky by nemal presiahnuť 3-5 mm. Pri stlačení má tendenciu rozpadnúť sa na väčšie častice a zanechať olejové stopy. Sušené korenie alebo imitácie korenia sa po stlačení zmenia na prach. Povrch zeleného korenia sa vyznačuje sýto olivovou farbou a mierne drobivejšou štruktúrou. Bielemu koreniu chýba obal a líši sa svetlou kávovou farbou. Veľkosť nového korenia sa pohybuje od 5 do 8 mm. Ak ho ponoríte do vody, klesne na dno.
Škorica
Kvalitnú škoricu od nekvalitnej rozoznáte v zemi aj v celom stave. Mletá škorica sa často nakvapká jódom. Ak je škorica sfarbená do bledomodra, máte do činenia s Cassio - najbežnejšou imitáciou škorice. Škoricové tyčinky sa vyznačujú červenkastou farbou a jemnou, drobivou štruktúrou. Cassia je hrubšia a stočená na jednu stranu.
Šafran
Pod zámienkou tohto drahého korenia sa veľmi často skrývajú len sušené kvety šafranu, sušená červená repa alebo kurkuma. Od falošného šafranu ho ľahko rozoznáte: je mimoriadne drahý, má homogénny tvar a sýtočervenú farbu.
Vanilka
Vanilkové zrnká si svoje vlastnosti uchovávajú dlhé roky, a preto je lepšie, ak im dáte prednosť pred syntetickou vanilkou.
Klinček
Pravý klinček má silnú vôňu a ostrú chuť. Ich tvar je jednotný, majú hnedú farbu a tmavšie púčiky. Podobne ako korenie, aj klinčeky po rozdrvení uvoľňujú olejovitú tekutinu. Ak dáte čerstvé klinčeky do vody, potopia sa, ale ak sú nekvalitné, budú ležať na hladine.
Kardamón
Kvalitu kardamónu možno ľahko určiť podľa jeho vzhľadu: nemal by byť dlhší ako 2,5 cm a mal by mať hnedozelenú farbu. Jasne zelená farba znamená, že bol chemicky farbený, a žltá farba poukazuje na zlé sušenie.
Juniper
Správne sfarbený badyán by mal mať červenohnedú farbu. Po rozlomení by mal vylučovať olejovitú tekutinu. Krehké alebo príliš tmavé plody sú znakom nekvalitného výrobku.
Kurkuma
Nie každý vie, že namiesto kurkumy sa kupuje obyčajná farebná múka. Ak si to chcete overiť, rozpustite malé množstvo kurkumy vo vode. Ak sú na povrchu biele škvrny, kúpili ste imitáciu kurkumy.