Pravdou je, že väčšina ľudí zomiera na srdcové choroby. Jednou z hlavných príčin infarktu a mŕtvice sú zablokované cievy, ktoré môžu prerušiť prietok krvi v celom tele. Existuje mnoho faktorov, ktoré môžu zvyšovať riziko infarktu, napríklad nedostatok pohybu, stres a nezdravá strava.
Strava
Jednoduché zmeny v stravovaní vás však môžu ochrániť a znížiť riziko srdcových ochorení. Predstavujeme vám preto niekoľko nápojov a potravín, ktoré vám pomôžu udržať vaše cievy čisté:
1. Losos
Losos sa považuje za najpriaznivejšiu potravinu pre zdravie srdca. Obsahuje veľa zdravých mastných kyselín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v rybách. Majú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu a zabraňovať vzniku zápalov a zvyšovaniu hladiny triglyceridov. Tuniak, makrela a sleď patria medzi druhy rýb, ktoré by ste určite mali zaradiť do svojho jedálnička. Dbajte na to, aby ste vždy kupovali čerstvé ryby.
2. Pomarančový džús
Čistá pomarančová šťava obsahuje veľa antioxidantov, ktoré môžu podporiť zdravie vašich ciev. Okrem toho vám môže pomôcť znížiť vysoký krvný tlak. Ak denne vypijete 2 poháre pomarančovej šťavy, získate odporúčanú dennú dávku vitamínu C a dodáte telu vitamíny a minerály, ktoré budú mať pozitívny vplyv na vaše zdravie.
Náš tip: Trpíte cukrovkou? Tento prírodný prostriedok je skvelým pomocníkom, ktorý vám pomôže stabilizovať hladinu cukru v krvi. Je overený tisíckami spokojných zákazníkov.
3. Káva
Mnohé štúdie preukázali, že pitie 2 až 4 šálok kávy denne znižuje riziko infarktu o 20 %. Mali by ste si však uvedomiť, že nadmerná konzumácia kávy môže byť škodlivá pre váš žalúdok.
4. Orechy
Obsahujú veľa zdravých tukov, ako sú omega 3 mastné kyseliny a nenasýtené tuky. Sú veľmi účinné pre hladinu cholesterolu a majú schopnosť zlepšiť vašu pamäť a pohyblivosť kĺbov. Zjedzte jednu hrsť mandlí a vlašských orechov denne a uvidíte ich zdravotné výhody.
5. Kaki ovocie
Toto ovocie má vysoký obsah vlákniny a zdravých sterolov, ktoré dokážu znížiť vysokú hladinu cholesterolu. Sladká chuť tohto ovocia je dôvodom, prečo ho ľudia nazývajú "božské ovocie". Môžete ho pridať do šalátov alebo obilnín.
6. Kurkuma
Kurkumín, aktívna zložka kurkumy, vám môže priniesť množstvo zdravotných výhod. Môže vám pomôcť znížiť zápal tkanív a zabrániť nadmernému ukladaniu tukov. Kurkumu môžete pridávať do rôznych potravín alebo ju konzumovať vo forme čaju.
7. Zelený čaj
Má silné upokojujúce a povzbudzujúce vlastnosti. Je to vďaka silnému antioxidantu katechínu, ktorý podporuje metabolizmus a znižuje vstrebávanie cholesterolu. Vypite 1 až 2 šálky zeleného čaju denne, aby ste z neho prijali maximum živín.
8. Syr
Mierna konzumácia syra vám môže pomôcť znížiť vysoký cholesterol a krvný tlak.
9. Vodný melón
Toto osviežujúce ovocie podporuje tvorbu oxidu dusnatého a zdravé cievy. Nezabudnite toto ovocie zaradiť do svojho jedálnička, aby ste spoznali jeho zdravotné výhody!
10. Celozrnné obilniny
Obsahujú veľa vlákniny, ktorá dokáže znížiť hladinu cholesterolu a zabrániť jeho hromadeniu v cievach. Medzi potraviny bohaté na celozrnné obilniny patrí ovos, celozrnný chlieb a hnedá ryža. Môžu pomôcť odbúrať už nahromadený cholesterol.
11. Brusnice
Brusnice sú bohatým zdrojom draslíka. Pravidelná konzumácia brusnicovej šťavy vám pomôže znížiť zlý cholesterol a posilniť celkové zdravie. Vypitie 2 pohárov šťavy denne znižuje riziko infarktu o 40 %.
12. Morské riasy
Morské riasy sú bohaté na minerály, vitamíny, bielkoviny, karotenoidy a antioxidanty. Ich pravidelná konzumácia vám pomôže regulovať krvný tlak a znížiť hladinu cholesterolu o 5 %.
13. Cejlónska škorica
Cejlónska škorica sa zvyčajne pridáva do pečiva a čaju. Pomôže vám zabrániť hromadeniu cholesterolu v cievach. 1 čajová lyžička mletej škorice denne vám poskytne množstvo zdravotných výhod.
14. Granátové jablko
Toto exotické ovocie obsahuje veľké množstvo fytochemikálií, ktoré prirodzene podporujú tvorbu oxidu dusnatého, čo vedie k zlepšeniu krvného obehu. Granátové jablko môžete pridať aj do svojich šalátov.
15. Špenát
Špenát je bohatým zdrojom kyseliny listovej a draslíka, ktoré majú schopnosť znižovať vysoký krvný tlak, podporovať svaly a znižovať riziko infarktu.
16. Brokolica
Je bohatá na vitamín K. Má schopnosť znižovať krvný tlak a vysoký cholesterol. Môžete ju jesť surovú, varenú, ako súčasť hlavného jedla alebo na desiatu.
17. Olivový olej
Konzumácia kvalitného olivového oleja je tajomstvom dobrého zdravia! Ak budete konzumovať za studena lisovaný olivový olej, získate zdravé tuky a znížite si hladinu cholesterolu. Olivový olej znižuje riziko infarktu o 41 %.
18. Špargľa
Špargľa pomáha predchádzať upchatiu ciev, zápalom a znižuje vysokú hladinu cholesterolu. Môžete ju jesť ako hlavné jedlo, v polievke alebo ako náhradu rezancov či zemiakov.
19. Čučoriedky
Čučoriedky sú bohatým zdrojom draslíka. Ak budete piť čučoriedkovú šťavu, môžete si zvýšiť zdravý cholesterol a znížiť škodlivý cholesterol. Bolo preukázané, že konzumácia 2 pohárov čučoriedkovej šťavy znižuje riziko srdcového infarktu až o 40 %.
20. Avokádo
Avokádo je známe svojimi zdraviu prospešnými účinkami. Obsahuje tuky, ktoré podporujú zdravú rovnováhu medzi zlým a dobrým cholesterolom. Môžete ho jesť na chlebe, s vajíčkami alebo ho pridať do šalátov.