7 vecí, ktoré ničia štítnu žľazu. Preto poznáme recept na liečivý nápoj, ktorý všetko napraví

4.6
(54)

Dalibor , 22. 01. 2020
)

Štítna žľaza je hlavný riadiaci orgán, ktorý kontroluje, ako telo využíva energiu, syntetizuje bielkoviny a tiež určuje, ako vaše telo reaguje na iné hormóny. Štítnu žľazu ovplyvňuje mnoho vecí. Dnes si povieme o tých látkach, ktoré na ňu pôsobia toxicky, a uvedieme aj recept na nápoj, ktorý ju vráti do normálu.

Čo škodí štítnej žľaze?

Nasledujúcich 7 vecí sa bežne vyskytuje v domácnostiach a nepriaznivo ovplyvňuje štítnu žľazu alebo ju dokonca môže zničiť.

Pesticídy

Štúdie ukazujú, že vydaté ženy majú oveľa vyššie riziko vzniku ochorenia štítnej žľazy ako ostatné ženy. Príčinou je pravdepodobne zvýšené používanie niektorých z nižšie uvedených látok. Iné štúdie zase zistili, že 60 % dnes používaných pesticídov ovplyvňuje tvorbu hormónov štítnej žľazy. Mnohé čistiace prostriedky pre domácnosť, najmä tie s antimikrobiálnymi vlastnosťami alebo postreky na odstraňovanie záhradnej buriny, znižujú funkciu štítnej žľazy a zvyšujú inzulínovú rezistenciu.

Sója a sójové výrobky

Fytoestrogény obsiahnuté v sóji znižujú aktivitu enzýmu štítnej žľazy peroxidázy, ktorý je zodpovedný za produkciu ďalších hormónov. Sója môže tiež narúšať normálnu funkciu štítnej žľazy tým, že znižuje využitie jódu v tele. Robí to tak, že blokuje proces, pri ktorom sa jód zabudováva do hormónov štítnej žľazy.

Fluór

Podľa niektorých zdrojov sa ukázalo, že 2 až 5 mg fluoridu denne počas niekoľkých mesiacov výrazne znižuje funkciu štítnej žľazy. Tento problém sa týka najmä ľudí, ktorí žijú v oblastiach, kde sa fluorid pridáva do pitnej vody (údajne na zníženie kazivosti zubov). Odporúča sa vyhýbať sa takejto vode a nepoužívať zubné pasty alebo zubné prípravky obsahujúce fluorid.

Bróm a bromidy

Bróm je vysoko toxický pre štítnu žľazu. Nanešťastie sa v súčasnosti nachádza vo veľkom množstve výrobkov pre domácnosť - od čistiacich prostriedkov a cestovín až po domáce elektrické spotrebiče, koberce a nátery nábytku, kde sa používa ako spomaľovač horenia. Dokonca aj zdanlivo zdraví pacienti majú často v krvi vysoké hladiny týchto brómových spomaľovačov horenia.

Chloramáty

Chlórované bromidy sú vedľajším produktom spaľovania leteckého benzínu, raketových palív a bežnej pyrotechniky. Používajú sa aj v automobilových airbagoch. Chloramáty sa často nachádzajú vo vode používanej na zavlažovanie poľnohospodárskych plodín, cez ktorú sa potom dostávajú do ľudského tela. V štúdii, ktorú uskutočnilo americké Centrum pre kontrolu chorôb (CDC), sa uvádza, že existuje priama súvislosť medzi hladinou perchlorátov v krvi a produkciou hormónov štítnej žľazy.

Halogény

Nadmerné vystavenie halogénom môže narušiť prenos jódu v tele. Halogény sú 17. skupinou prvkov v periodickej tabuľke, ktorá okrem už spomínaného fluóru a brómu zahŕňa aj chlór, jód a astatín. Sú to chemicky podobné prvky, ktoré sa zúčastňujú na rovnakých reakciách v tele, a preto môžu nahradiť a vytlačiť jód, pretože sa viažu na rovnaké receptory ako jód. Halogény sa do tela dostávajú potravou, vodou a vzduchom.

Plasty

Plasty sú škodlivé nielen pre životné prostredie, ale aj pre vaše telo. Z plastov sa často uvoľňuje chemický prvok antimón. To je však len jeden z problémov. Štúdia uskutočnená Kodanskou univerzitou zistila, že hladina STIB v ovocných šťavách, ktoré boli uložené v plastových fľašiach, bola 2,5-krát vyššia ako bezpečná hladina pre pitnú vodu.

Nápoj na podporu a regeneráciu štítnej žľazy

  • 1 pohár (2 dcl) nesladeného brusnicového džúsu
  • 7 pohárov (1,4 litra) čistej vody
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky zázvorového prášku
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška v prášku
  • 3/4 šálky čerstvej pomarančovej šťavy (približne z 3 pomarančov)
  • 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy (z približne 1 - 2 citrónov)

Príprava a použitie

Priveďte vodu do varu. Znížte plyn a pridajte brusnicovú šťavu, škoricu, zázvor a muškátový oriešok. Dobre premiešajte a nechajte variť na miernom ohni 20 minút. Potom vypnite plyn a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Potom do nápoja vmiešajte pomarančovú a citrónovú šťavu.

To je všetko, nech vám chutí! Užívajte podľa potreby, najlepšie aspoň niekoľko pohárov denne.