Je pozoruhodné analyzovať, prečo sa mnohí z nás domnievajú, že kravské mlieko, ktorého hlavnou úlohou je pomáhať teľatám vo vývoji, je vhodné aj pre ľudí. Sme jediným druhom na planéte, ktorý konzumuje mlieko iného zvieraťa. Ba čo viac, sme jediným druhom na planéte, ktorý pokračuje v pití mlieka aj po tom, ako prestane dojčiť. To by bolo neprijateľné aj pre kravy.
Dôsledky veľkovýroby mlieka
Existuje množstvo štúdií, ktoré dokazujú, že pitie mlieka vedie k zvýšenej úmrtnosti a v skutočnosti zvyšuje náchylnosť kostí na zlomeniny, nie ich posilňuje. Príkladom môže byť rozsiahla štúdia vedcov z univerzity v Uppsale vo Švédsku. Pomaly si však uvedomujeme, že náš návyk piť mlieko je jedným z hlavných zdrojov mnohých zdravotných problémov a chronických ochorení.
Nezabúdajme, že 80 % ničenia amazonských dažďových pralesov je spôsobených pasením zvierat chovaných na mäso a mliečne výrobky. Je to teda jeden z hlavných zdrojov ničenia a znečisťovania životného prostredia. Keď podporujeme mliekarenský priemysel, podporujeme aj týranie zvierat, ich utrpenie a bolesť. Kravy sú násilne oplodňované, aby mohli produkovať mlieko, a keď sa narodia teľatá, sú násilne oddelené od matiek a smerujú priamo na bitúnok.
Chov zvierat je dnes jednou z najväčších genocíd na našej planéte a ukazuje, ako veľmi sme stratili vzťah k celému stvoreniu.
Neznášanlivosť laktózy
Vráťme sa však k zdravotným problémom spotrebiteľov. Ak sa pozrieme na všetky ostatné zvieratá, ktoré nekonzumujú mlieko iného zvieraťa alebo ho nekonzumujú po období laktácie, je to preto, že vo vyššom veku už nemajú enzýmy na štiepenie cukru, ktorý sa nachádza v mlieku (laktózy). My nie sme iní, čo vysvetľuje, prečo sa intolerancia laktózy vyskytuje až u 90 % niektorých etnických skupín na svete. Až neuveriteľných 70 % svetovej populácie trpí určitým stupňom intolerancie laktózy.
Niektorí ľudia sa však možno vyvinuli a prispôsobili tak, že kravské mlieko tolerujú celkom dobre. Preto sa tieto informácie nemusia týkať každého. Celkovo sa však rozhodne zdá, že robíme niečo neprirodzené. Existuje na to vedecké vysvetlenie. Ľudia tento enzým v skutočnosti nikdy nemali, takže na to, aby sme mohli tráviť cukor v mlieku, teda kravskom mlieku, sme si museli vyvinúť gén LCT, ktorý sme získali mutáciou.
Tento gén nám umožňuje spracúvať laktózu v dospelosti. Je jasné, že nerobíme to, čo je prirodzené a v súlade s naším telom. S touto informáciou som sa prvýkrát stretol v tejto prednáške doktorky Katherine S. Pollardovej z Kalifornskej univerzity v San Franciscu.
Metabolická acidóza
Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré si ľudia začínajú uvedomovať, je, že živočíšne bielkoviny môžu byť pre človeka škodlivé a že rastlinné bielkoviny sú oveľa lepšou voľbou. Podrobnejšie sa tomu venuje článok (v angličtine) na webovej stránke Collective Evolution Rastlinné bielkoviny verzus mäsové bielkoviny: ktoré sú pre vaše telo lepšie?
Jedna z vecí, ktoré spôsobujú živočíšne bielkoviny, je, že vyvolávajú metabolickú acidózu. Tá nastáva vtedy, keď telo produkuje príliš veľa kyseliny a stáva sa veľmi kyslým. Môže to byť spôsobené viacerými príčinami, napríklad vstrebávaním kazeínu, ktorý sa nachádza v živočíšnych bielkovinách. V kravskom mlieku tvorí kazeín takmer 90 % bielkovín. Keď v tele dôjde k takejto acidóze, je vlastne nútené kompenzovať ju tým, že si z kostí odoberá vápnik, aby pomohol neutralizovať zvýšenú kyslosť.
To všetko má časom závažné a škodlivé účinky na zdravie kostí, ako dokázali štúdie. O škodlivých účinkoch tohto proteínu, najmä o jeho rakovinotvorných účinkoch, sme sa podrobne zmienili aj v článku 12 000 lekárov požaduje rovnaké varovanie pred rakovinou na syroch ako na cigaretách.
Boli sme oklamaní
Vedecké poznatky hovoria, že národy s vysokým výskytom zlomenín bedrového kĺbu a osteoporózy majú aj veľmi vysoký príjem vápnika. Na základe tejto súvislosti a skutočnosti, že živočíšne bielkoviny spôsobujú metabolickú acidózu, teda vyplavovanie vápnika z kostí - čo je v priamom rozpore s tým, čo nám tvrdí mliekarenský priemysel - je ľahké pochopiť, že sme boli oklamaní.
Štúdie tiež preukázali, že živočíšne bielkoviny môžu "spúšťať" rakovinu.
Vyplýva to najmä zo štúdie amerického biochemika Dr. Colina Campbella, ktorý sa špecializuje na vplyv výživy na dlhodobé zdravie. Je emeritným profesorom biochémie výživy Jacoba Goulda Schurmana na Cornellovej univerzite. Vedci ako Campbell sú pre svet veľmi dôležití, pretože ako jedni z mála skutočne skúmajú a študujú výživu a zdravie, čo náš súčasný zdravotnícky priemysel úplne ignoruje.
Nie je ironické, že lekári medicíny sa o výžive nič neučia? Ako to môže dávať zmysel? Je to preto, že súčasná medicína dáva prednosť zisku pred zdravím. Čínske štúdie Dr. Campbella (dostupné v niektorých internetových kníhkupectvách) sa stali známymi ako jedna z najkomplexnejších štúdií o výžive, aké boli kedy vypracované. Má obrovský význam pre stravovanie, chudnutie a dlhodobé zdravie. Ovplyvňuje aj živočíšne bielkoviny rôznymi spôsobmi, ktoré ľudia nie sú ochotní akceptovať.
Záver
Veľkým ponaučením je uvedomiť si, že nás potravinársky priemysel v rôznych odvetviach zavádzal. Výrobky, ktoré boli propagované ako zdravé, napríklad mlieko, zjavne zdravé nie sú a sú príčinou mnohých chorôb. Masový marketing a potravinová propaganda spolu s farmaceutickým priemyslom majú úplnú kontrolu nad tým, čo považujeme za skutočné v oblasti zdravia.
Dokonca falšujú vedecké poznatky, aby vyvrátili tvrdenia skutočnej, nezaujatej vedy, ktorá dôrazne spochybňuje to, čo tieto odvetvia propagujú. Nie je ľahké vzdať sa toho, čomu sme boli tak dlho naprogramovaní veriť, ale v konečnom dôsledku je kritické myslenie a nezávislý výskum oveľa cennejší, pokiaľ ide o potraviny a výživu. Sú lepšie ako spoliehanie sa na informácie od našich lekárskych združení a učebníc. Preto sa nebojte myslieť nezávisle, robiť vlastný výskum a počúvať svoje telo s pomocou skúseností.