Choroby neznášajú alkalické prostredie: Týchto 10 potravín odkyslí vaše telo

4.1
(55)

Dalibor , 08. 01. 2020
)

Rovnováha je v živote veľmi dôležitá a platí to aj pre potraviny, ktoré konzumujete, a pre hladinu pH vo vašom tele. Na udržanie zdravia musí mať telo vyrovnané pH. Hladina pH krvi sa dokáže regulovať v pomerne úzkom rozmedzí, ale to neplatí pre ostatné telesné tekutiny a tkanivá. Preto sa musíte starať o pH svojho vnútorného prostredia. No najlepším spôsobom, ako to dosiahnuť, je strava, ktorá obsahuje zásadité potraviny.

Ako strava ovplyvňuje pH tela

Ak konzumujete kyslé potraviny, telo sa spočiatku snaží brániť uvoľňovaním zásaditých minerálov z kostí, ako je horčík, vápnik alebo fosfor, aby obnovilo rovnováhu. Kosti, zuby a iné orgány potom strácajú dôležité minerály, čím sa stávajú krehkejšími a menej odolnými. Trpí aj naša imunita. Keď tento stav trvá dlho, telo stráca schopnosť regulovať sa, stáva sa prekysleným a to je živnou pôdou pre najrôznejšie choroby - od akútnych, ako je prechladnutie a chrípka, až po chronické, ako je cukrovka a rakovina.

Medzi najviac presolené potraviny patria: mäso, väčšina obilnín, mliečne výrobky a spracované potraviny, najmä tie s vysokým obsahom cukru. Naša strava by preto mala optimálne pozostávať z 20 až 40 % kyselinotvorných a 60 až 80 % zásadotvorných potravín.

Najdôležitejšie zásadité potraviny

Počet potravín, ktoré podporujú vytváranie zásaditého prostredia v tele, je samozrejme viac ako desať. Dnes vám však chceme ukázať 10 najdôležitejších, ktoré sú bežne dostupné, majú jeden z najlepších účinkov na tvorbu zásaditého prostredia v tele a sú vynikajúce v boji proti rôznym druhom ochorení.

1.Zrelé banány

Konzumácia nezrelých banánov môže viesť k zvýšenej kyslosti v žalúdku, zápche a zlému vstrebávaniu živín v črevách. Na druhej strane dostatočne zrelé banány, ktoré už začínajú mať na šupke hnedé škvrny, dodávajú telu vitamíny, minerály a navyše odkysľujú organizmus.

2. Špargľa

Špargľa je jednou z najviac zásaditých potravín vôbec. Jej pH je až 8,5. Okrem toho je špargľa plná vitamínov, vlákniny a antioxidantov.

3. Avokádo

Napriek svojej jemnej chuti má avokádo hodnotu pH okolo 8,0. Je preto vynikajúcou potravinou na zníženie kyslosti. Môžete ho jesť surové alebo ho pridať do šalátov, sendvičov či nátierok.

4. Brokolica

Brokolica je ďalšou vysoko zásaditou potravinou, ktorá obsahuje silné protirakovinové látky a vlákninu. Okrem toho, že pôsobí proti kyslosti v tele, udrží vás aj dlhšie sýte.

5. Cesnak

Cesnak výborne ochutí vaše jedlo a aj v malom množstve účinne neutralizuje kyslé potraviny, ako sú vajcia, syr alebo mäso. Cesnak je tiež silne antibakteriálny a protirakovinový.

6. Mandle

Mandle a mandľové mlieko sú ďalšou skvelou zásaditou potravinou. Okrem toho majú podporné účinky na mozog, trávenie, znižujú hladinu cholesterolu a podporujú zdravú telesnú rovnováhu.

7. Citróny

Hoci sú citróny typické svojou silne kyslou chuťou, zanechávajú v tele výraznú zásaditú stopu. Stačí ráno vytlačiť šťavu z 1 citróna, zmiešať ju s čistou vodou a vypiť. Ešte lepšie je popíjať citrónovú vodu priebežne počas celého dňa.

8. Červený melón

S pH 9,0 si červený melón bezpochyby zaslúži miesto na tomto zozname. Je tiež plný minerálov a vitamínov, ktoré podporujú rovnováhu elektrolytov. Sú tiež bohaté na vlákninu a antioxidanty, ktoré účinne detoxikujú organizmus.

9. Papája

Papája je známe tropické ovocie bohaté na živiny, ktoré si už môžete kúpiť aj u nás. Podporuje zdravé trávenie a je silným alkalizátorom nášho tela.

10. Je silným zdrojom energie a silným chilli korením.

Okrem toho, že má množstvo ďalších zdraviu prospešných látok, je chilli korenie aj silne zásaditá potravina s pH 8,5. Výborne tiež znižuje krvný tlak, detoxikuje organizmus, zlepšuje činnosť mozgu a stimuluje krvný obeh.