Obsah článku
Odborníci na rakovinu považujú toto ochorenie za celkový komplex viacerých chorôb v tele, ktoré sú výsledkom nekontrolovaného vývoja a expanzie buniek. Oveľa častejšie sa zhubný rast aktivuje v dôsledku takých vecí, ako je zlá strava, nežiaduci životný štýl, nedostatok pohybu, fajčenie, prijímanie mnohých toxínov do tela atď.
Rakovina
Príčinou môžu byť aj dedičné vlastnosti, žiarenie zo Zeme, žiarenie z lekárskych zobrazovacích prístrojov, ako sú röntgenové lúče, CT alebo mamografy, a dokonca aj niektoré infekcie (HPV) alebo mikroskopické organizmy (Helicobacter pylori). Najnovšie výskumy však ukazujú, že až 20 % všetkých prípadov rakoviny je spôsobených určitou potravinou.
Predstavíme vám 8 potravín, ktoré nebezpečne podporujú vznik rakoviny.
Mäsové výrobky
Problémom týchto potravín nie je len mäso, ale aj prísady, ktoré sa do nich pridávajú. Napríklad šunka, klobásy a rôzne mäsové nátierky a paštéty obsahujú podľa časopisu Journal of Nutrition and Malignancy množstvo dusíkatých solí a rôznych prídavných látok, ktoré majú na starosti kolorektálne ochorenia.
Biela múka
V súčasnosti obsahuje nadmerné množstvo potravín bielu múku. Zatiaľ čo celozrnná múka a staršie rastliny môžu byť pre organizmus užitočné, v prípade bielej múky v kombinácii s droždím to tak nie je. Štúdie ukazujú, že ženy, ktoré konzumujú nadmerné množstvo potravín obsahujúcich bielu múku, majú oveľa vyššie riziko vzniku rakoviny.
Varené a údené potraviny
Konzumácia údených a dusených potravín je pre ľudí veľmi nebezpečná. Údenie a konzervovanie zanecháva v potravinách veľké množstvo jedov.
Popcorn z mikrovlnnej rúry
Do výsledného popcornu sa pravidelne pridáva syntetické činidlo, ktoré mu dodáva chuť a vôňu. Nech je to čokoľvek, je to nebezpečný jed. Požitie domáceho popcornu z mikrovlnnej rúry vedie k dýchacím problémom a rakovine pľúc. Štúdie dokonca zistili, že môže spôsobiť neplodnosť u žien, ako aj to, že určitá časť popcornu, ktorý sa dnes predáva, sa vyrába z dedične modifikovanej kukurice.
Rafinovaný cukor
Uvedomujeme si, že potraviny, ako je rafinovaný cukor alebo kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, môžu spôsobovať množstvo zdravotných problémov. Tieto živiny určite zvyšujú hladinu inzulínu v krvi a okrem toho priamo podporujú rast zhubných buniek, pre ktoré je cukor nevyhnutným palivom na ich rozvoj. Americká asociácia pre klinickú výživu uvádza, že osoby so stravou bohatou na cukor majú oveľa vážnejšie riziko vzniku zhubného rastu pankreasu – azda najsmrteľnejšieho ochorenia.
Oleje
Rastlinné oleje sa v procese hydrogenácie menia na toxické látky. Stužené oleje síce vydržia dlhšie, ale obsahujú väčšie množstvo škodlivých omega-6 a trans-tukov. Trans-tuky tak zvyšujú nebezpečenstvo zhubného rastu hrubého čreva, konečníka a prostaty. Vyberajte si radšej kokosový, olivový alebo ľanový olej.
Zemiakové lupienky
Zemiakové lupienky sa pripravujú pri vysokých teplotách, ktoré spôsobujú vznik akrylamidu, známeho pôvodcu rakoviny. Medzinárodný onkologický časopis sa vyjadruje, že akrylamid je zodpovedný za ochorenia vaječníkov, prostaty, hrudníka a žalúdka. Okrem toho sú zemiakové lupienky nabité tukmi a soľami, ktoré prispievajú ku korpulentnosti a hypertenzii.
Ryby
Divoké ryby sú nepochybne užitočné pre naše zdravie. Nech je to akokoľvek, nikdy to neplatí pre ryby chované na farmách, napríklad lososy, tilapie a mnohé iné druhy. Veda nariadila vyšetrovanie, ktoré zistilo, že na lososovej farme bolo zistené veľké množstvo karcinogénov. Ide v podstate o dioxíny, ortuť, toxafén alebo dokonca polychlórované bifenyly.
Pri kúpe rýb sa snažte kupovať tie, ktoré pochádzajú z extenzívneho oceánskeho rybolovu.