Bezprostredne po jedle často robíme veci, ktoré by sme nemali, a ani o tom nevieme. Čo teda nerobiť?

4.1
(42)

Tomáš , 24. 09. 2019
)

Po dobrej večeri si väčšina ľudí zvykne pohodlne ľahnúť, zapnúť si televíziu a relaxovať. Ak patríte medzi tých, ktorí majú tento alebo niekoľko ďalších hrozných návykov, vedzte, že to môže mať neblahé následky na celkové zdravie vášho tela a organizmu.

Čo nerobiť po jedle?

Dnes vám predstavíme 5 činností, ktorým by ste sa mali vyhnúť po výdatnom jedle.

Sprcha a kúpeľ

Horúca sprcha výrazne zvyšuje prekrvenie organizmu. Táto krv potom chýba v žalúdku a tráviacom systéme, kde ju telo potrebuje.
Výsledkom môže byť zlé trávenie a bolesti brucha.

Spánok

Ak idete spať po jedle, hrozí vám vyššie riziko nadúvania, brušných ťažkostí alebo problémov so spánkom.
Ležanie sťažuje žalúdku spracovanie potravy a hrozí, že sa potrava vráti späť do pažeráka. Ráno sa potom môžete zobudiť so silným a veľmi nepríjemným pálením záhy.
V súvislosti s tým sa zvyšuje riziko vzniku rakoviny pažeráka.

Ovocie

Odborníci odporúčajú konzumovať ovocie pred jedlom nalačno, nie po jedle ako sladký a zdravý dezert.
Na trávenie ovocia sú potrebné iné enzýmy ako v tradičných varených potravinách. Okrem toho ovocie obsahuje pomerne veľa cukru, ktorého vstrebávanie trvá dlhšie.

Fajčenie

Ak ste fajčiar, pravdepodobne si radi vychutnáte cigaretu hneď po jedle. To je však veľká chyba.
Cigarety obsahujú nikotín, ktorý sa môže viazať na voľný kyslík v potravinách potrebný na proces trávenia. Neúplným trávením potom telo absorbuje do krvi viac karcinogénnych látok zo stravy ako zvyčajne.
Zároveň sa zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka.

Čaj

Nikdy nepite čierny čaj bezprostredne po jedle, pretože jeho obsah trieslovín narúša vstrebávanie železa v črevách. Triesloviny sa viažu na bielkoviny a železo.
Výsledkom môže byť anémia, strata chuti do jedla, studené nohy a ruky, slabosť, závraty, extrémna únava alebo bledá pokožka.