Mnohí z vás pravdepodobne nemajú radi cesnak kvôli nepríjemnému zápachu a chuti, ktorú zanecháva v ústach. Možno pri jeho konzumácii dokonca vyroníte niekoľko sĺz.
Cesnak
Ak však vezmete do úvahy jeho zdravotné prínosy, potom vám možno trochu toho zápachu nebude až tak vadiť. Musíte sa však uistiť, že cesnak používate správne. Inak nebudete môcť využiť niektoré z jeho najdôležitejších liečivých účinkov.
1.Consuming cesnak v tabletách
Zdá sa, že cesnakové tabletky sú dobrým riešením nepríjemného zápachu a chuti, ale nie je to veľmi účinný spôsob použitia cesnaku. Surový cesnak je najlepšou voľbou na získanie plnej liečivej sily tohto daru prírody. Tablety síce tiež poskytujú určitý účinok, ale je oveľa menší ako pri surovom cesnaku. Vždy, keď máte problém s jeho chuťou, skúste myslieť na jeho účinok pre zdravie a prekonať vo vás odpor.
2. Varený cesnak
Varený cesnak je najbežnejšou formou, v ktorej ho ľudia konzumujú, pretože dodáva jedlám dobrú chuť. Varením sa, žiaľ, znehodnocuje alicín, jedna z najdôležitejších látok v cesnaku. Jediný spôsob, ako aktivovať alicín a využiť jeho potenciál, je štipka cesnaku a konzumácia čerstvého cesnaku.
3. Zničenie zlých a dobrých baktérií
Cesnak je silné antibiotikum, čo znamená, že pri konzumácii veľkého množstva môže mať negatívny vplyv na črevnú flóru a zabíjať aj prospešné baktérie. Najlepším spôsobom, ako tomu zabrániť, je kombinovať cesnak s probiotikami. Dobrou voľbou na ich kombináciu je kombucha alebo miso, pretože obsahujú veľké množstvo probiotických baktérií.
4. Starý cesnak
Starý cesnak nie je taký silný ako čerstvý. Rozlíšiť starý cesnak od čerstvého je celkom jednoduché. Nezabudnite tiež, že je lepšie používať organický cesnak.
5. Malé množstvo cesnaku
Na využitie celej liečivej sily cesnaku potrebujete viac ako len jeden malý strúčik. Cesnak je silným posilňovačom imunity len vtedy, ak sa konzumuje vo veľkých množstvách. Podľa odborníkov stačia 2 až 3 stredne veľké strúčiky denne. Niektorí ľudia potvrdili, že uvedený objem cesnaku im pomohol v krátkom čase zvládnuť aj agresívne formy infekcie.
Niekoľko ďalších tipov
Ako sme už spomenuli, čerstvý a surový cesnak je najlepší na čerpanie jeho zdravotných výhod. Ak však surový cesnak naozaj neznášate, skúste ho rozdrviť a nechať 10 až 15 minút odstáť (počas tejto doby uvoľnený enzým vytvorí alicín). Potom pridajte jablkové pyré alebo inú omáčku pre lepšiu chuť. Môžete ho zmiešať s medom. Toto je napríklad môj obľúbený spôsob konzumácie cesnaku.