V dnešnom svete nie je núdza o veci, ktoré ľudí vytáčajú. V našich potravinách však existuje niekoľko látok, ktoré to dokážu vo veľmi krátkom čase. A nielen to. Tieto látky poškodzujú nielen mozog, ale aj črevá alebo pečeň. Pritom ten, kto je zodpovedný za ich prítomnosť v potravinách, je človek a jeho "geniálna" myseľ.
Mozog
Zdá sa, že čím viac toho vieme, tým sa znižuje naša schopnosť triezvo uvažovať. Ak si chcete zachovať jasnú myseľ a vyhnúť sa poškodeniu mozgu, vyhnite sa nasledujúcim zložkám potravín.
1) Lepek
Lepok je bežný proteín v pšenici, jačmeni, raži a iných obilninách. Je to lepkavá látka, ktorá sa lepí na steny tenkého čreva, kde spôsobuje tráviace a imunitné problémy. Najčastejším ochorením je celiakia, ktorá súvisí s neznášanlivosťou organizmu na túto molekulu. Existujú však aj miernejšie prejavy, ktoré nie sú priamo celiakiou, ale tiež môžu výrazne narušiť fungovanie organizmu, ako napríklad rôzne stupne citlivosti na lepok. Zahŕňajú zápalové procesy vrátane zápalu v mozgu a nervovom systéme.
Štúdie preukázali súvislosť medzi citlivosťou na lepok a ochoreniami v jednotlivých častiach nervového systému - mozgu, miechy a periférnych nervov. Potvrdilo sa, že lepok je hlavným spúšťačom psychiatrických ochorení, mentálnej retardácie, demencie a v podstate každého iného neurologického ochorenia.
Chlieb a pečivo konzumuje ľudstvo už od staroveku. Problémom nie je ani tak samotné pečivo, ale "moderné" techniky pečenia, ktoré spôsobujú, že v dnešnom pečive je oveľa viac lepku ako v minulosti.
2) Umelé sladidlá
Umelé sladidlá, či už ide o aspartám, sukralózu alebo sacharín, sú veľmi obľúbené, pretože neobsahujú žiadne kalórie. Pravdou však je, že hoci telu nepridávajú žiadne kalórie navyše, v poslednom desaťročí sa pomaly trávia a poškodzujú naše telo. Aspartám je kombináciou kyseliny asparágovej (aminokyselina so silným stimulačným účinkom na mozgové bunky), metanolu (alkohol, ktorý spôsobuje slepotu) a fenylalanínu.
Keď sa molekula aspartámu v tele rozloží na jednotlivé zložky, spustia sa silné procesy, ktoré majú rakovinotvorné účinky na mozog. Konzumácia aspartámu spôsobuje celý rad príznakov vrátane záchvatov úzkosti, nezrozumiteľnej reči, depresie a migrény. Hlavným problémom býva, že týmto umelým sladidlám je dnes ťažké sa vyhnúť - pridávajú sa do limonád, jogurtov, žuvačiek, omáčok na varenie, ochutených minerálnych vôd, cereálií a všetkých výrobkov označených ako "bez cukru".
3) Glutaman sodný (MSG)
Glutaman sodný je chemická látka, ktorá sa pridáva do potravín na zlepšenie ich chuti. Môže oklamať chuťové poháriky a mozog, aby si mysleli, že jedlo, ktoré ste práve zjedli, chutí skvele. Je to však excitotoxín, ktorý stimuluje mozog k produkcii veľkého množstva dopamínu, čo znásobuje pôžitok z jedla. Bohužiaľ, tento dobrý pocit netrvá dlho, ale jeho vedľajšie účinky áno.
Excitotoxíny sa spájajú s poškodením mozgu a ďalšími neurologickými ochoreniami, ako sú Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba, demencia, skleróza multiplex, lupus a iné. Pri nákupe potravín si dávajte pozor, či neobsahujú glutamát sodný. Týka sa to najmä potravín, ako sú "zdravé" proteínové tyčinky, šalátové dresingy, mäsové omáčky, vývary a polievky vo vrecúškach alebo konzervovaná zelenina.
4) Rafinovaný cukor
Spracovaný alebo rafinovaný cukor sa stal neoddeliteľnou súčasťou našich potravín. Zároveň je však jednou z ich najnebezpečnejších zložiek. Jeho neustála konzumácia sa spája s mnohými zdravotnými problémami, z ktorých mnohé súvisia s mozgom. Rafinovaný cukor potláča neurotrofický faktor odvodený od mozgu (BDNF), veľmi dôležitý hormón pre mozog. Táto látka je zodpovedná za vytváranie nových spojení medzi neurónmi v mozgu, čo je mimoriadne dôležité pre funkciu pamäte.
Štúdie ukázali, že pacienti s depresiou a schizofréniou majú nízke hladiny BDNF. Nadmerná konzumácia cukru môže tento stav zhoršiť a tieto hladiny ešte viac znížiť. Okrem toho spracovaný cukor zvyšuje zápal v tele, narúša trávenie a poškodzuje imunitný systém. V prípade chronického zápalu sa zvyšuje riziko ťažkej depresie a schizofrénie. Doktor Ilardi, profesor psychológie na Kansaskej univerzite, odporúča pacientom s depresiou vylúčiť zo stravy rafinovaný cukor. Tí, ktorí jeho odporúčanie poslúchli, zaznamenali zlepšenie duševného stavu a nálady.
5) Fluór
Problém fluóru sa týka najmä anglicky hovoriacich krajín, ako sú Spojené kráľovstvo, Írsko, Kanada, USA, Austrália a Nový Zéland, ktoré sa z nepochopiteľných dôvodov (údajne kvôli zlepšeniu zdravia zubov obyvateľstva) rozhodli pridávať fluór do pitnej vody. Do istej miery to platí aj pre Českú republiku, pretože fluorid sa pridáva do zubnej pasty a niekedy sa deťom dávajú fluoridové tablety alebo sa im zuby natierajú fluoridovým krémom.
Ak ste niekedy uvažovali o týchto procedúrach pre svoje deti, radšej na ne rýchlo zabudnite. Štúdie preukázali, že fluorid výrazne znižuje IQ (vlády zrejme chcú mať poslušnú, neprotestujúcu populáciu, preto ľudí fluoridujú). Iniciatíva Fluoride Out of Water (FAN) poukázala na 34 štúdií, ktoré dokazujú súvislosť medzi fluoridom a zníženým IQ u ľudí. Ďalšie štúdie poukazujú na vplyv fluoridu na zníženie schopnosti učiť sa, poškodenie mozgu novorodencov, zmenu správania a dokonca spôsobenie rakoviny kostí.
Záver
Vyhnúť sa týmto piatim látkam je pomerne jednoduché, ak máte správnu motiváciu a dostatok vedomostí o tom, kde ich možno nájsť. Preto, ak môžete, neriskujte zdravie seba a svojej rodiny. V angličtine existuje pekné príslovie "Better be safe than sorry", čo vo voľnom preklade znamená "Radšej sa chrániť, ako ľutovať".