Znie to nechutne, ale je to pravda. E 920, biely prášok z vlasov, chlpov, nechtov a kopýt, sa bežne pridáva do wokov, šišiek a buchiet. Najčastejšie pochádza z Číny.
Biely prášok je označený ako E 920 a šikovní predajcovia ho často maskujú za zdanlivo sympatickejší L-cysteín. Inak je však vždy rovnaký. Používanie L-cysteínu schválila EÚ v novembri minulého roka a bežne sa pridáva nielen do krmiva pre dobytok, ale aj do pečiva pre ľudí.
Pečivo
"E 920 je súčasťou zlepšujúcich látok, ktoré používame aj pri výrobe bežného pečiva," potvrdil Penam. "Používame však najmä L-cysteín syntetického pôvodu," dodal.
Prevažná väčšina L-cysteínu sa pritom vyrába v Číne rozpúšťaním vlasov, napríklad z kaderníckych salónov, peria, oslích kopýt a prasacích štetín vo veľkých množstvách koncentrovanej kyseliny chlorovodíkovej.
Potom sa pridáva do pekárenských výrobkov, aby sa umelo vytvorilo pružné a pevné cesto. Táto pochúťka sa nachádza napríklad v týchto výrobkoch: