Povedali vám tiež, že soľ je škodlivá? Teraz je čas zistiť pravdu. Budete veľmi prekvapení, ako nám klamali

4.1
(34)

Dalibor , 29. 11. 2019
)

V poslednom čase sa stalo akousi módou upúšťať od používania soli a vysvetľovať to tým, že soľ a cukor sú bielymi nepriateľmi každého človeka. Napriek tomuto postoju je soľ najbežnejšou a najobľúbenejšou potravinovou prísadou. Nie je možné si bez nej predstaviť žiadne jedlo, či už ide o bežné alebo slávnostnejšie stolovanie.

Odborníci na výživu opakovane zdôrazňujú nebezpečenstvo nadmerného užívania soli

Vyzývajú na zníženie jej denného príjmu na minimum. Je soľ naozaj taká škodlivá? Môže naše telo fungovať bez nej? Ukazuje sa, že vyvážený príjem vody a soli môže nielen zabrániť vzniku mnohých ochorení, ale aj odstrániť tie, ktoré už existujú. Pol čajovej lyžičky soli a 2 litre vody denne pomáhajú udržiavať rovnováhu organizmu.

Pozitívne vlastnosti soli

1. Soľ znižuje kyslosť v tele a je výbornou voľbou na prevenciu Alzheimerovej choroby alebo ochorenia obličiek.

2. Soľ zabraňuje dehydratácii a reguluje množstvo vody, ktorá čistí bunky.

3. Pomáha aj pri liečbe astmy. Vypite niekoľko pohárov vody položte si na jazyk štipku soli a keď sa rozpustí, prehltnite ju.

4. Spolu s vodou pomáha v boji proti rakovine a zvyšuje prívod kyslíka do poškodených buniek

5. Soľ je tiež skvelým antidepresívom. Zbavuje vás stresu a depresie tým, že produkuje hormón šťastia (serotonín) a hormón dobrého spánku (melatonín). Určite sa zhodneme na tom, že bez dostatku serotonínu nie je možné pozitívne myslieť.

Ako môže pomôcť z lekárskeho hľadiska?

6. Soľ je užitočná aj pre diabetikov, pretože jej zmiešaním s vodou sa môže znížiť poškodenie ciev v oku.

7. Zabraňuje vzniku kŕčových žíl a vzniku kŕčových žíl.

8. Pomáha zmierniť suchý kašeľ, ak si ho dáte na špičku jazyka. Okrem toho odstraňuje aj prebytočný hlien na pľúcach.

9. Niektorí odborníci sa domnievajú, že vznik osteoporózy je spôsobený nedostatkom vody a soli.

10. Pomáha zmierniť suchý kašeľ, ak si ho priložíte na špičku jazyka. Okrem toho odstraňuje aj prebytočný hlien na pľúcach.

11. Niektorí odborníci sa domnievajú, že vznik osteoporózy je spôsobený nedostatkom vody a soli.

12. Je zodpovedná za svalový tonus. Aj to je dôvodom príčin močenia v dôsledku nedostatku soli v tele.

13. Aktívne sa podieľa na trávení a prenose nervových impulzov z mozgu do zvyšku tela.

Pozitívne vlastnosti soli

14. Pomáha udržiavať sexuálnu túžbu.

15. Zbavte sa druhej brady - Bez dostatku soli začnú slinné žľazy fungovať nadmerne a cievy, ktoré ich zásobujú krvou, sa začnú rozširovať. Sliny sa postupne premiestnia a nahromadia tesne pod bradou. Takto sa z jednej brady stanú dve brady!

Napriek všetkým pozitívnym vlastnostiam soli existujú dôvody, prečo ju niektorí odborníci nazývajú "bielou smrťou". Ak sa konzumuje v nadmernom množstve, môže dôjsť k jej poškodeniu. Upcháva kanáliky a nemôže sa dostať von z tela. Výsledkom sú opuchy a nadmerné hromadenie chloridu sodného.

Nadmerný príjem soli spôsobuje aj rôzne ochorenia obličiek, pečene, srdca. Okrem toho znižuje citlivosť chuťových pohárikov, čím sa prirodzené potraviny stávajú príliš mdlej chuti. Ako vidíte, soľ nie je taká hrozná, ako si mnohí myslia. Najdôležitejšie je udržiavať rovnováhu v jej používaní, rovnako ako vo všetkých oblastiach svojho života.

Existuje niekoľko jednoduchých tipov, ako so soľou zaobchádzať

Napríklad: Pridajte si malé množstvo soli do jedla vždy, keď ho ochutnáte. Takto sa vám nestane, že niečo presolíte a nakoniec to nezjete. Je lepšie, ak na prípravu jedla použijete hrubšie kúsky soli - spotrebujete jej oveľa menej. Jemne mletá soľ sa používa na dochutenie jedla pri stole. Solenie je najlepšie vykonávať na konci varenia, takže použijete oveľa menej soli.

Čo si myslíte o solení? Podeľte sa o to v komentároch a nezabudnite sa o článok podeliť aj so svojimi priateľmi na Facebooku!