V dobe, ktorá propaguje zdravý životný štýl, biopotraviny a ekohospodárstvo, je glutaman sodný pre mnohých z nás na prvý pohľad nesympatický. Výrobcovia potravín sa tohto trendu chytili a na obaloch zdôrazňujú "bez glutamátu", "bez konzervačných látok" alebo glutamát maskujú pod iným názvom (hydrolyzovaná rastlinná bielkovina) a spotrebiteľ netuší, čo je E 621.
Viete, čo je E 621, známy aj ako glutaman sodný?
Určite by ste boli prekvapení, keby ste zistili, čo vlastne každý deň jete. To, čo prijímate prostredníctvom rôznych pochybných potravín, má hrozný vplyv na vaše celkové zdravie, a teda aj na váš organizmus.
Glutaman sodný E621
Je to veľmi rozšírená potravinárska prísada, ktorá sa nachádza takmer v každej potravine. Na svete takmer neexistuje reštaurácia, ktorá by toto korenie nepoužívala. Je to jedna z najnebezpečnejších látok a my ju konzumujeme každý deň bez toho, aby sme si to uvedomovali! Glutaman sodný má podobu bieleho kryštalického prášku a podobá sa soli a cukru. Možno ho nájsť aj v tekutej forme. Má chuť mäsovej polievky a môže sa pridávať do akéhokoľvek jedla na zlepšenie jeho chuti. Glutaman sodný a jeho príjem zvyšuje chuť na jedlo, čo vedie k prejedaniu a obezite.
Funguje tak, že stimuluje mozgové bunky rovnakým spôsobom ako drogy, a preto vyvoláva pocit závislosti. Ľahko sa vstrebáva do krvi a mozgu, pričom spôsobuje zmeny v génoch zodpovedných za zmysel pre chuť. Dúfame, že ste sa opäť dozvedeli o niečo viac. Ak bol pre vás tento článok užitočný, neváhajte sa oň podeliť so svojimi priateľmi, blízkymi alebo rodinou.
Prečítali ste článok až do konca? Zdal sa vám zaujímavý? Potom môžete prácu redakcie odmeniť tým, že článok lajknete alebo zdieľate na Facebooku a poďakujete sa.