V tomto ročnom období (aj keď o niečo skôr, ako sme zvyknutí) dozrievajú v lesoch, dokonca aj v našich záhradách. Toto čierne ovocie bolo vychvaľované už v starovekom Grécku a je rovnako staré - a možno ešte staršie - ako ľudstvo samo. V posledných rokoch sa však na černice zabúda a do popredia sa dostávajú ich obľúbenejšie príbuzné z lesa - čučoriedky a brusnice. Na černice by sa však rozhodne nemalo zabúdať.
Skrývajú v sebe pokoj a silu zeleného lesa
Ostružiny môžu rásť vo veľmi drsnom prostredí a jedinou zbraňou, ktorou sa môžu brániť, sú ostré tŕne. Výsledkom ich sily a odolnosti sú čierne bobule, ktoré ukrývajú tajomstvo zdravia, sily a pokoja.
Plné živín
Kto by to bol povedal, že toto ovocie obsahuje takú jedinečnú kombináciu vitamínov a živín, ktoré sa v rovnakej forme nenachádzajú v žiadnom inom ovocí? Sú doslova nabité vápnikom, vitamínmi skupiny B, C, vitamínom K a E.
Na kĺby a svaly
Kôstky černíc obsahujú oleje a salicyláty - tie sa používajú pri liečbe zápalov a reumatizmu. Černice sú prospešné pre celkové zdravie kĺbov, svalov a šliach a sú vhodné najmä pre aktívnych športovcov a ľudí trpiacich chorobami a častými zápalmi pohybového aparátu.
Prevencia cukrovky
Vďaka kyseline elagovej dokážu černice ovplyvniť hladinu cukru v krvi, aby ju udržali v rovnováhe a zabránili vzniku a zhoršeniu príznakov cukrovky.
Elixír mladosti
Už v starovekom Grécku si ženy pochvaľovali ostružiny ako zdroj krásy a mladosti. Dnes vieme, že za tieto účinky vďačia najmä vysokému obsahu horčíka, vitamínov A a C a už spomínanej kyseline elagovej. Tieto látky zabezpečujú pevnosť pokožky, vlasov a nechtov. Okrem toho vyživujú pokožku zvnútra, a preto pôsobia lepšie ako drahé krémy z obchodov.
Pomôžu vám schudnúť
Na rozdiel od iných druhov ovocia obsahujú černice minimum cukru. Okrem toho dokážu doslova naštartovať váš metabolizmus a pomôžu vám zdravo schudnúť.
Nemusíte ich jesť a dokonca stačí, keď si uvaríte len pár listov!
Liečivý čaj na množstvo ochorení
Listy černice sú doslova nabité vápnikom, vitamínmi skupiny B (najmä cenným B12), C, vitamínom K a E. Sú špecifické aj vysokým obsahom železa, ktorého je v listoch viac ako v bežne pestovanej listovej zelenine z našich záhrad.
Obsahuje aj kyselinu askorbovú, prospešné minerálne látky, aminokyseliny . Odvary, nálevy a čaje dokážu regulovať trávenie, priaznivo pôsobia na pokožku a ak si odvarom z listov vyplachujete ústa, máte skvelú náhradu ústnej vody, ktorá bojuje aj proti zápalom a paradentóze. Okrem toho sú výborné aj pri zápaloch ústnej dutiny a opuchnutých mandliach. Listy pôsobia močopudne, podporujú potenie (čo je dôležité najmä pri chorobách a virózach) a bojujú proti infekciám močových ciest.
Čaj z ostružinových listov posilňuje imunitu a pôsobí ako účinná prevencia v čase chorôb a epidémií. Okrem toho naozaj úžasne vonia.
Ingrediencie
- 250 ml (1 šálka vody)
- 1 polievková lyžica sušených listov černozeme
Postup:
Listy zalejte vriacou vodou a nechajte 10 minút lúhovať. Sceďte a pite na ochranu pred chorobami 1 x denne. Na rýchlejšiu regeneráciu pite 3x denne. Neváhajte a počas sezóny ostružín si každý deň doprajte aspoň hrsť tohto ovocia. Pridajte si ich do jogurtu, pripravte si ostružinové smoothie alebo si dajte misku ostružín namiesto trochu presladeného dezertu. Urobíte naozaj veľa pre svoje zdravie. Neváhajte a pridajte si hrsť sušených listov aj do kúpeľa. Ich vôňa vám prinesie úľavu od stresu, upokojenie a zbaví vás napätia.