Obsah článku
Vajcia sú už po stáročia typickou súčasťou klasických anglických raňajok. Doteraz ste si možno mysleli, že príprava vajec nie je žiadna hračka, ale možno to nie je celkom pravda.
Voda z vajiec
V skutočnosti prípravu vajec, konkrétne to, čo sa deje pri ich varení, nedávno skúmala jednotka lekárskeho výskumu na Birminghamskej univerzite v Anglicku.
Konkrétne sa rozhodli bližšie preskúmať chemické reakcie, ktoré prebiehajú pri varení vajec.
Z čoho sa skladá vaječná škrupina?
Samozrejme, všetci už od detstva vieme, že každé vajce má škrupinu, ktorá chráni jeho obsah. Viete však, z akých prvkov sa vaječná škrupina v skutočnosti skladá? Najväčší podiel na zložení škrupiny má uhličitan vápenatý, a to viac ako deväťdesiat percent. Ten sa nachádza napríklad aj v škrupinách mušlí a kriedy.
Okrem toho však vaječná škrupina obsahuje neuveriteľných dvadsaťsedem ďalších prvkov, napríklad fosfor, fluór, kremík, zinok, horčík, železo a meď. Pri varení vajec vo vode sa mnohé z týchto prvkov uvoľňujú do vody vo forme iónov.
Cenné rady pre záhradkárov
Doteraz sme citovali len fakty, ktoré sú už známe. Teraz však vedci z Birminghamskej univerzity zistili, že ióny vápnika uvoľnené do vody majú jedinečnú schopnosť - môžu veľmi ľahko prechádzať do akejkoľvek inej organickej bunky a von z nej.
Zároveň spúšťajú v bunke ďalšie chemické reakcie na syntézu živín. Voda nasýtená týmito iónmi je teda veľmi cenná a užitočná napríklad pre záhradkárov, pretože stimuluje a urýchľuje rast rastlín. Je však vhodná aj na namáčanie rôznych semien, z ktorých potom rýchlejšie vyrastú silné a odolné rastliny.
Ako správne používať vodu na vajcia?
Po uvarení vajíčko okamžite vyberte z vody a ochlaďte ho v studenej vode, každá dobrá gazdiná vie, že škrupina sa oveľa ľahšie odstraňuje.
Vodu, ktorá zostane po uvarení vajec, tiež ochlaďte, napríklad ponorením hrnca do väčšej nádoby so studenou vodou, a keď vychladne, nalejte ju do čajníka, ktorý používate na zalievanie.
Vodu z varenia vajec však nemusíte používať len na zalievanie, môžete ňou z času na čas postriekať aj rastliny.
Rastliny potrebujú minerálne látky a najmä vápnik.
Rastlinu, ktorá má nedostatok vápnika, ľahko spoznáte podľa suchých koncov listov a hnedých škvŕn na nich.
Ak touto vodou zalievame sadenice, budú odolnejšie voči rôznym škodcom.
Ďalšou výhodou používania vajíčkovej vody v záhradníctve je, že pomáha udržiavať optimálnu kyslosť pôdy, t. j. pH v rozmedzí 5,5 až 6,5, čo je pre rastliny všeobecne priaznivé.
Niekoľko informácií o škrupine na záver
Pri lúpaní vajec ste si už pravdepodobne všimli, že samotná škrupina sa skladá z troch častí, zo škrupiny, podškrupiny a kutikuly.
Ak vás zaujíma, prečo sú niektoré vajcia biele, niektoré hnedé a niektoré béžové, farbu škrupiny ovplyvňujú pigmenty, ktoré sa vytvárajú v sliznici maternice konkrétnej sliepky.