Keď hladina železa v tele klesne, prestane produkovať dostatočné množstvo červených krviniek. Výsledkom je únava a anémia. Z tohto dôvodu potrebuje vaše telo na optimálnu funkciu a tvorbu hemoglobínu stály prísun železa. Jedným zo spôsobov, ako to zabezpečiť, je konzumácia potravín bohatých na železo.
Železo v krvi
Okrem tvorby červených krviniek sa železo podieľa aj na prenose vody a kyslíka do všetkých telesných orgánov. Jeho znížená hladina v krvi vedie k nedostatočnému okysličovaniu orgánov. Problémom železa nie je len jeho nedostatok, ale aj to, že sa zle vstrebáva do tela z iných ako živočíšnych foriem. Preto majú vegáni a vegetariáni vyššie riziko ochorení vyplývajúcich z jeho nedostatku.
Vitamín C má pozitívny vplyv na vstrebávanie železa. Preto ak nejete mäso, je vhodné konzumovať potraviny, ktoré okrem železa obsahujú aj tento vitamín. No a tu je niekoľko druhov ovocia, ktoré spĺňajú obe podmienky - majú vysoký podiel železa aj vitamínu C, čo je najvhodnejšie na rýchle doplnenie železa.
Datle
Toto veľmi sladké ovocie môžete jesť čerstvé aj sušené. Má vysoký obsah energie a výživných látok. Je tiež známe, že výborne dopĺňa zásoby železa. Jedna šálka (250 ml) datlí obsahuje až 3 mg železa. Najideálnejším spôsobom, ako predísť nedostatku železa, je pridať datle do raňajok - buď do cereálií, alebo len tak samotné. Môžete ich použiť aj na prípravu akýchkoľvek sladkých jedál. Pridajte ich do šalátov, pudingov alebo džemov či nátierok.
Marhule
Marhule, podobne ako broskyne, obsahujú veľké množstvo prospešných živín. Sú tiež bohaté na bielkoviny, sacharidy, vitamín A, železo a mnohé ďalšie minerálne látky. Sušené marhule sú skvelým zdrojom železa. Majú pomerne dlhú trvanlivosť a sušené sa dajú skladovať niekoľko mesiacov. V každých 150 g sušených marhúľ nájdete viac ako 50 % odporúčanej dennej dávky železa. Čerstvé marhule sú pomerne šťavnaté a počas leta sa môžu konzumovať priamo alebo sa pridávajú do zmrzliny či ovocných pohárov. Môžete ich použiť aj na prípravu mliečnych koktailov a ochutenie cereálií alebo pudingov.
Figa
Podobne ako marhule, aj figy sa môžu konzumovať sušené alebo čerstvé. Pri sušených figách sa ich výživová hodnota zdvojnásobuje, pretože sušením stratili polovicu svojej hmotnosti vo vode. Figy sú jedným z najvýdatnejších zdrojov železa. Najlepšie je konzumovať ich namočené cez noc. Môžete ich tiež pridať do cereálií, zmrzliny, koláčov alebo iných potravín.
Rozinky
Rozinky sa vyrábajú zo sladkého hrozna sušeného na slnku. Okrem železa majú aj vysoký obsah cukru. Jedna pol šálka hrozienok dodá telu 1,6 mg železa, ktoré sa ľahko vstrebáva. Hrozienka je najlepšie jesť s lúpanými mandľami, kešu orieškami alebo pistáciami. Tieto kombinácie v podstate tvoria kompletné jedlo z hľadiska zloženia bielkovín, cukru a tuku. Hrozienka sa môžu pridávať aj do karí omáčok, nátierok, dezertov, polievok a iných jedál.
Paradajky sušené na slnku
Nie je to veľmi typické ovocie, ale dá sa ľahko použiť na varenie. V 100 gramoch sušených paradajok sa nachádza 2,7 mg železa. Odporúčaná denná dávka železa pre dospelého je približne 18 mg a pre deti približne 10 mg. Sušené paradajky sa môžu konzumovať v akejkoľvek forme - priamo sušené, varené, nakladané alebo konzervované.
Sušené slivky
Podobne ako paradajky alebo marhule, aj sušené slivky sú ďalším vynikajúcim prírodným zdrojom železa. Najlepšie je konzumovať ich namočené cez noc. Každých 100 gramov sušených sliviek obsahuje neuveriteľných 9 mg železa. 200 gramov sušených sliviek pokryje dennú potrebu železa u dospelého človeka. Sušené slivky sa odporúčajú pridávať do smoothies, cereálií alebo ako prísada do koláčov. Môžete ich použiť aj na výrobu džemov alebo želatíny.
Granátové jablko
Granátové jablko je vhodnou potravinou pri všetkých chorobách súvisiacich s krvou, takže okrem hladiny železa a anémie je vhodné aj pri vysokom cholesterole alebo vysokom krvnom tlaku. Najlepšie je konzumovať ho priamo čerstvé alebo ako súčasť akéhokoľvek ovocného šalátu. Jeho šťava je osviežujúca a plná železa. Pomáha tiež v boji proti depresii a celkovo zvyšuje vitalitu organizmu.
Záver
Spestrite si deň zaradením týchto druhov ovocia do svojho jedálnička. Nielenže si na nich viac pochutnáte, ale zároveň doplníte zásoby železa a ďalších dôležitých živín vo vašom tele.