V minulosti sa verilo, že cholesterol obsiahnutý vo vajciach zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a môže poškodiť vaše zdravie. Najnovšie vedecké dôkazy však tieto tvrdenia vyvracajú. Štúdie totiž zistili, že ak sa cholesterol z vajec dostane do vášho tela, telo automaticky zníži svoju vlastnú produkciu cholesterolu.
Čo cholesterol a zdravie?
Mali by ste tiež vedieť, že cholesterol nie je niečo škodlivé, čoho by ste sa mali báť. Naopak, je pre telo životne dôležitý a bez neho by život nebol možný. Napríklad zohráva rozhodujúcu úlohu pri produkcii hormónov, ako sú testosterón, estrogén a kortizol. Okrem toho cholesterol tvorí súčasť bunkových membrán, podieľa sa na syntéze vitamínu D alebo na produkcii tráviacich štiav, ktoré napomáhajú tráveniu, obaľuje nervové bunky, hojí poškodené steny ciev a plní mnoho ďalších funkcií.
Bez neho by naše bunky, orgány a telo ako celok jednoducho nemohli fungovať. Jedna nedávna štúdia sa zaoberala tým, čo s ľudským telom urobí konzumácia 1 až 3 celých vajec denne. Zistilo sa, že u 70 % účastníkov štúdie nemali žiadny negatívny vplyv na hladinu cholesterolu. U ostatných došlo len k malému zvýšeniu zlého LDL cholesterolu.
Jedinou skupinou, ktorú pravidelná konzumácia vajec ovplyvnila, boli diabetici. Tí mali čiastočne zvýšené riziko srdcových ochorení. Záverom však bolo, že takmer všetky negatívne predsudky o vaječných žĺtkoch možno odmietnuť. Na druhej strane štúdia preukázala zdravotné výhody ich každodennej konzumácie.
Zdravotné výhody pravidelnej konzumácie vajec
Vajíčka sú plné veľmi prospešných látok, a tak poskytujú telu mnoho zdravotných výhod. Ako vieme, obsahujú veľmi kvalitné bielkoviny. Majú tiež vysoký obsah cholínu, látky dôležitej pre správnu funkciu mozgu. Podľa najnovších štatistík má až 90 % populácie nedostatok cholínu.
Okrem iných prospešných látok obsahujú vajcia najmä vitamíny skupiny B vrátane B12 a kyseliny listovej, vitamíny A, D a E, vápnik, fosfor, síru, železo, draslík, zinok, meď, selén a napokon luteín a zeaxantín (zdravie očí). Nesmieme zabudnúť na vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré sú pre náš organizmus mimoriadne dôležité.
Kedy a koľko vajec konzumovať?
Vajíčka by ste mali konzumovať denne, najmä ráno. Vďaka tomu sa budete dlhšie cítiť sýti. To je dôležité najmä vtedy, keď sa snažíte schudnúť a neustále musíte bojovať s pocitom hladu. Vajíčka vám pomôžu schudnúť, pretože obsahujú relatívne málo kalórií a tiež preto, že sú plné zdravých bielkovín a ďalších výživných látok.
Najväčší prínos majú 2 vajcia denne. Toto množstvo sa považuje za bezpečné a navyše z nich získate ideálne množstvo živín. Niektoré z týchto živín pokryjú dokonca štvrtinu až polovicu vašej odporúčanej dennej dávky, napríklad bielkoviny, fosfor, selén, vitamíny B5 alebo B12.