Zázvor a jeho účinky na organizmus. Čo dokáže liečiť a čo robí s ľudským telom

0
(0)

Tomáš , 22. 11. 2018

Vedeli ste, že zázvorová šťava je jednou z najzdravších vecí, ktoré môžete do svojho tela dostať?

Čerstvý zázvor sa právom považuje za takzvanú superpotravinu, ktorú ľudstvo konzumuje už tisícky rokov ...

Je známy svojimi účinkami pri zmierňovaní bolesti, zlepšovaní trávenia alebo znižovaní krvného tlaku.

Zázvor sa môže používať vo forme šťavy alebo ako prísada do rôznych jedál, nápojov, koktailov, omáčok, polievok a pečených pokrmov.

Ďalšou výhodou zázvoru je, že je pomerne lacný a dá sa kúpiť takmer v každom obchode s potravinami alebo ovocím a zeleninou.

Keď ho máte doma, získanie zázvorovej šťavy je pomerne jednoduchý a rýchly proces.

 

Ako získať čerstvú zázvorovú šťavu

Na získanie zázvorovej šťavy budete potrebovať tieto veci:

  • 2 až 3 cm veľký zázvorový koreň
  • škrabku alebo nôž
  • strúhadlo
  • sitko a čajovú lyžičku alebo gázu
  • misku

Postupujte takto:

Najprv očistite zázvor od vonkajšej šupky. Môžete použiť škrabku alebo obyčajný nôž.

Potom zázvor nastrúhajte na kuchynskom strúhadle.

Nastrúhaný zázvor vložte do sitka a pomocou lyžice vytlačte zo zázvoru šťavu do misky.

Na tento účel môžete použiť aj gázu alebo látku, ale v prípade látky sa do nej časť šťavy vsiakne.

A to je všetko, s čerstvou zázvorovou šťavou ste hotoví!

Ako konzumovať čerstvú zázvorovú šťavu

 

Ak chcete, môžete šťavu vypiť priamo, ale bude dosť intenzívna. Je lepšie ju zriediť vo vode a potom vypiť.

Čerstvú zázvorovú šťavu pite raz denne, každý deň.

Ak chcete, môžete si pripraviť aj väčšie množstvo šťavy naraz, napríklad pomocou odšťavovača a zamraziť ju vo forme na ľad.

Najprv ju však zrieďte vodou v takom pomere, aby jedna kocka ľadu predstavovala približne množstvo šťavy z 2 až 3 cm dlhého rezu (denná dávka). Prípadne nalejte len zodpovedajúce množstvo šťavy do jednej nádoby na ľadové kocky.

Potom každý deň jednoducho vezmete jednu kocku ľadu, necháte ju rozpustiť v pohári a vode, ktorú potom vypijete.

 

Ako každý dúšok zázvorovej šťavy začne meniť vaše telo:

Zázvor má zázračné účinky na ľudský organizmus vrátane trávenia, prevencie chrípky a prechladnutia a zmierňovania bolesti.

 

Tu je 5 najdôležitejších účinkov na organizmus:

Zlepšuje trávenie

Prchavé oleje zo zázvoru prebúdzajú chuťové poháriky v ústach a stimulujú tvorbu žalúdočných kyselín.

To pomáha a zlepšuje trávenie, zmierňuje nadúvanie a plynatosť, ako aj nevoľnosť alebo zvracanie počas tehotenstva, po operácii alebo pri cestovaní autobusom či loďou.

Podľa výskumov urýchľuje prechod potravy črevami a znižuje chuť do jedla u ľudí s nadváhou. Zabraňuje tiež hnačkám a odstraňuje zápaly v črevách.

Prírodné antibiotikum

Zázvorová šťava je vďaka svojim antibakteriálnym a antivírusovým vlastnostiam jedným z najlepších prírodných liekov proti chrípke alebo prechladnutiu.

Pomáha zbaviť dýchacie cesty hlienu a zlepšuje ich priechodnosť. V prípade ochorenia ju užívajte 2 až 3-krát denne. Zázvor tiež výrazne posilňuje imunitný systém.

 

Odstraňuje bolesť

Čerstvá zázvorová šťava je jedným z najlepších prírodných prostriedkov na potlačenie rôznych druhov bolesti, pretože znižuje zápal v tele.

Pomáha tak pri bolestiach hlavy, migrénach, bolestiach zubov alebo iných druhoch bolesti.

Ak zmiešate 1 čajovú lyžičku zázvorovej šťavy s 1 čajovou lyžičkou olivového oleja, získate fantastický masážny olej na bolesti chrbta, svalov a kĺbov.

Podľa výskumov zázvorová šťava zmierňuje aj bolesť spôsobenú osteoporózou alebo nadmerným cvičením (tzv. svalová bolesť).

 

 

Zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, znižuje krvný tlak a cholesterol

Zázvor je účinný aj pri zdravotných problémoch súvisiacich s krvou, ako sú krvné zrazeniny, vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak.

Dokáže riediť krv a uvoľňovať napätie v cievach. Už jedna čajová lyžička zázvorovej šťavy denne môže mať obrovský vplyv na zdravie vášho srdca a ciev.

Pomáha predchádzať rakovine

Vďaka svojim silným protizápalovým vlastnostiam má zázvor schopnosť predchádzať rakovine. Jedna štúdia za druhou, ktoré sa dnes vykonávajú, potvrdzujú, že zázvor znižuje riziko vzniku rakoviny a môže ju dokonca liečiť.

Konkrétne zázvor potláča zápal v črevách a má tak významný potenciál znižovať výskyt rakoviny hrubého čreva. Pomáha aj pacientom po operácii rakoviny hrubého čreva.