Pečivo nepatrí do chladničky ani mrazničky

0
(0)

Tomáš , 23. 11. 2018

Pečivo je jednou z najstarších potravín, ale napriek modernej dobe plnej vymožeností sa človeku nepodarilo dosiahnuť, aby pečivo vydržalo čerstvé dlhšie ako niekoľko hodín. Po niekoľkých dňoch pečivo stvrdne, zhnedne a splesnivie. Preto sa mnohí ľudia rozhodnú uložiť pečivo do chladničky alebo mrazničky. Je to však správne?

Odporúčame

Hlavným nepriateľom čerstvého chleba je vzduch. Ťažko nájdete niekoho, komu pečivo vďaka vzduchu nesplesnivelo. Je to nepríjemné najmä pri veľkých víkendových alebo dlhých sviatočných nákupoch, preto ľudia často skladujú pečivo v chladničke alebo mrazničke.

Podľa odborníkov to však vôbec nie je dobrý nápad!

 

Aby sme pochopili príčinu, je potrebné si uvedomiť, že pleseň je v prírode niečo ako náš ľudský odpadkový kôš. Nachádza sa priamo vo vzduchu a doslova všade okolo nás, v prípade potravín najčastejšie napáda tie, ktoré obsahujú vodu, a jej úlohou je rozložiť takmer každú potravinu tak, aby nezasahovala do prírody.

Preto sa pleseň nevyhýba ani pečivu, na ktorom začína pôsobiť približne 48 hodín po upečení. Pleseň sa stáva viditeľnou voľným okom približne po 3 až 5 dňoch v závislosti od druhu pečiva. Toto obdobie bez plesní sa dá predĺžiť správnym skladovaním, medzi ktoré rozhodne nepatria chladničky ani mrazničky.

V chladničke sa nachádza množstvo baktérií, ale predovšetkým tam úplne chýba mráz. Hoci chladničky boli navrhnuté tak, aby predĺžili životnosť našich čerstvých potravín, v prípade pečiva to, žiaľ, neplatí. Okrem toho vlhkosť, ktorá sa tvorí v chladničke, dokonca podporuje tvorbu plesní v pečive, a to ešte viac, ak je dokonca zabalené v mikroténovom vrecku.

 

Podľa odborníkov tento jav vzniká preto, že pečivo obsahuje škrob. Ak sa chlieb upečie a potom sa vystaví pôsobeniu vzduchu a chladu, škrob začne rekryštalizovať, čo je pre náš chlieb škodlivé. Škrob v chlebe sa po ochladení vráti do svojej kryštalickej podoby a chlieb sa stane veľmi tvrdým, úplne nepožívateľným a následne plesnivým.

 

Preto je oveľa bezpečnejšie skladovať čerstvé pečivo v mrazničke, pretože proces zmrazovania úplne zastaví proces rekryštalizácie a pečivo vydrží oveľa dlhšie. Aj napriek tomu však podľa vedcov mnohí ľudia robia všetko zle.

Odborníci upozornili na nepríjemný problém, ktorý sa týka viacerých domácností, a to, že ľudia sa snažia zamraziť pečivo čo najskôr po tom, ako ho prinesú domov čerstvé.

Toto pečivo je však často ešte teplé a do mrazničky rozhodne nepatrí. Tým, že je ešte teplé, by sa vzduch okolo neho ohrial a opäť by sa začala nežiaduca rekryštalizácia. Vo vrecku by sa nahromadila vlhkosť a hoci by pečivo čoskoro zmrzlo, mohlo by následne splesnivieť.

Ako správne skladovať pečivo

Ak chcete pečivo uskladniť v mrazničke a urobiť všetko správne, nechajte pečivo úplne vychladnúť a potom ho pred vložením do mrazničky zabaľte do fólie.