Ako sa brániť antibiotikám v mäse kupovanom v obchode?

0
(0)

Tomáš , 29. 11. 2018
)

Niektorí ľudia nakupujú mäso na trhu, iní dôverujú len supermarketom. Nanešťastie, v oboch prípadoch dostávajú mäso s rovnakým množstvom antibiotík a rastových hormónov.

Zvieratá na farmách sú chované v hrozných podmienkach, takže sú vystavené rôznym chorobám. Na boj proti týmto chorobám výrobcovia mäsa používajú antibiotiká.

 

Môžu sa podávať aj zdravým osobám na účely "prevencie". Veď zviera môže z ničoho nič uhynúť - v dôsledku zlej starostlivosti, používania nekvalitného krmiva atď.

Hotový kus mäsa sa môže napadnúť antibiotikami, aby sa predĺžila jeho trvanlivosť. Takýto výrobok bude vyzerať čerstvo aj o niekoľko dní neskôr.

Hormóny sa používajú na urýchlenie rastu mäsových zvierat a na zvýšenie dojivosti. Aj to sú dôvody, prečo zvieratá začnú trpieť rôznymi chorobami. Antibiotiká však opäť prichádzajú na pomoc.

 

Používanie liekov je nevyhnutné - bez nich by v dôsledku epidémie uhynulo veľké množstvo zvierat na farmách. Zodpovedná osoba však musí prísne kontrolovať dávky liekov a čas ich podávania.

Ako to už býva, o maximalizáciu zisku sa starajú najmä predajcovia mäsa. Obavy o zdravie zákazníka ich veľmi nezaujímajú.

Platí to pre priemyselných gigantov, ako aj pre tých, ktorí predávajú hydinu, bravčové alebo hovädzie mäso.

Konzumácia takéhoto mäsa viedla k tomu, že tisíce pacientov už nedokázali odolávať infekciám - ich organizmus sa stal imúnnym voči antibiotikám v dôsledku konzumácie mäsa obsahujúceho antibakteriálne lieky.

Nikto nekontroluje výrobcov mäsa?

Kontroly sú len výberové a ani pracovníci hygienicko-epidemiologickej stanice nemôžu zaručiť ich kvalitu. Veď na trhu sú dnes stovky antibakteriálnych liekov, ale kontroluje sa len niekoľko z nich.

 

Okrem toho môže byť takáto droga zakázaná, ak jej množstvo prekročí 100-násobok normy.

Nezabudnite, že väčšina antibiotík sa dostáva do hydinového mäsa.

Menej prípravkov obsahuje bravčové a hovädzie mäso. Nezabudnite požiadať predajcov o certifikát výrobkov, ktoré sú na pultoch obchodov. Supermarkety sú povinné ho poskytnúť. Žiaľ, je nepravdepodobné, že v ňom nájdete informácie o "Antibiotikách". Okrem toho analýza antibakteriálnych liekov je nákladný proces.

Mäso pripravujte aspoň 1 hodinu, aby sa zničila štruktúra antibiotík. Pokiaľ ide o kuracie mäso, prvý vývar z neho je potrebné precediť.

Ak je to možné, získavajte mäso od dôveryhodných súkromných predajcov. Je síce drahšie, ale obsahuje menej liekov (ak vôbec nejaké), čo znamená, že je bezpečnejšie aj pre vaše zdravie.

Ako si stojíte? Kupujete mäso od domácich dodávateľov alebo zo supermarketov?