Čo sa stane s telom, ak začnete konzumovať slaninu a masť, ktoré úplne bežne používali aj naše babičky?

0
(0)

Dalibor , 29. 07. 2024
)

O zdravej strave sa v dnešnej dobe hovorí neustále a takmer všade. Slávnymi sa stali oleje ako kokosový či olivový, ktoré úspešne nahradili bravčovú masť, maslo a obyčajný olej. Babičky ale moderné oleje nemali a aj napriek tomu dokázali variť veľmi chutné pokrmy. Ich jedlo obsahovalo všetky látky, ktoré ľudské telo potrebuje.

Slanina

Lekári v zimnom období odporúčajú venovať svoju pozornosť najmä živočíšnym produktom, ktoré môžu byť bezpečne použité na prevenciu chorôb a na boj s infekciami. Takýmto produktom je práve aj čerstvá slanina.

Výhody živočíšneho tuku

Živočíšny tuk obsahuje obrovské množstvo vitamínov A, D, E a navyše aj karotén. Tento druh tuku pomáha udržiavať váš imunitný systém a zlepšuje celkové fungovanie tela, a to najmä v chladnom období. O tom, že živočíšny tuk je škodlivý, sa vedie mnoho debát a vznikli aj mnohé „mýty“, ktorým stále veríme, ale nie sú vôbec pravdivé. Tieto mýty vám vyvrátime.

Masť je zodpovedná za obezitu

Toto rozhodne nie je pravda. Masť, tak ako ďalšie produkty, má veľmi negatívny vplyv na ľudský organizmus jedine v nadmernom množstve. Ak to poviem zjednodušene, museli by ste denne zjesť kilo slaniny, aby sa na vás začali prejavovať negatívne účinky. Zdraví ľudia, ktorí jedia živočíšny tuk, netrpia problémami tráviaceho traktu, pečene a obličiek. Priemerný človek by mal denne zjesť 10-30 gramov živočíšneho tuku.

Masť je veľmi ťažká na žalúdok

U zdravých ľudí masť alebo teda tuk, nespôsobuje žiadne zažívacie ťažkosti. Tuk je v skutočnosti pre náš organizmus užitočný, a to aj z dôvodu, že taje pri teplote nášho vnútorného prostredia. Stojí za zmienku, že pozor by si mali dávať hlavne ľudia, ktorí trpia problémami s nadmernou tvorbou žlče.

Masť sa nám ukladá ako podkožný tuk

A kto povedal, že je to zlé? Podkožný tuk je vlastne jedinečná štruktúra, v ktorej sa nachádza bohatá zásoba vzácnej kyseliny arachidónovej. Táto látka je pre naše telo nevyhnutná, pretože bez nej telo nedokáže „zformulovať“ akúsi imunitnú odpoveď na nejaký podnet. Táto kyselina je dôležitá aj pre správny metabolizmus a zdravý podiel cholesterolu v tele.

Tuk obsahuje veľké množstvo cholesterolu

Rovnako ako u akéhokoľvek produktu živočíšneho pôvodu, tuk obsahuje cholesterol. Tento obsah však nie je tak veľký, ako sme si možno doposiaľ mysleli. Na porovnanie: v 100 gramoch slaniny sa nachádza cca 1120 miligramov cholesterolu. Nemusíte sa však báť. Lekári už potvrdili, že množstvo cholesterolu v krvi nezávisí na množstve tuku, ktorý skonzumujete. Oveľa dôležitejší je samotný metabolizmus cholesterolu. Telo má získavať čo najviac živín a správne ich recyklovať. Práve pri tomto procese pomáhajú kyseliny obsiahnuté v tuku, a to je kyselina linolová a kyselina arachidónová.

Chlieb s masťou je tá najhoršia kombinácia

Ani toto tvrdenie nie je pravdivé. Kombinácia je pre naše telo veľmi prospešná. Oba produkty majú na naše telo dobré účinky, ale za predpokladu, že sme zdraví. Pre tých, ktorí sa snažia zhodiť pár kíl je tuk rovnako prospešný. V malých množstvách je totiž skvelým zdrojom energie napríklad pred cvičením. Vezmite si, že keď v minulosti išli chlapi napríklad pracovať do lesa s drevom, vždy mali so sebou krajec chleba a slaninu. Napriek tomu, že taký pokrm konzumovali pomerne často, mali dostatok energie, sily, boli zdraví a mali dobrú imunitu.