Do rúry vložte surové nevarené vajce so škrupinou. Výsledok je neuveriteľný

0
(0)

Tomáš , 21. 11. 2018
)

Ako správne pripraviť vajcia?

V každých klasických anglických raňajkách určite nájdete vajcia - či už varené alebo pečené, sú tam. Táto tradícia sa už dávno preniesla do celého okolitého sveta, veď ranné jedlo je najdôležitejším jedlom celého dňa, je prospešné a - čo je najdôležitejšie - jeho príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Okrem toho sa z vajec dajú pripraviť veľmi rozmanité jedlá.

Podelíme sa s vami o poznatky, ktoré nám umožňujú pripraviť čarovné ranné omelety a ďalšie majstrovské diela, v ktorých vajcia hrajú hlavnú úlohu.

Múdre tipy na prípravu vajec

Rúra namiesto sporáka

Aby ste nemali sporák preplnený najrôznejšími nákypmi s vajíčkami, je možné ich "uvariť" priamo v rúre na pečenie. Vajíčka vložte do formy na muffiny a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 minút. Potom vajcia vyberte z rúry a vložte do studenej vody, aby vychladli. Takto získate tucet alebo možno viac vajec na jednu dávku.

Efektívne podávanie

Aby sa vajíčko nerozlialo po celej panvici, vyrobte si jedlé formičky z papriky, cibule alebo aj chleba. Je to veľmi chutné, účinné a úžasne aromatické.

Fľaša na záchranu

Obyčajná plastová fľaša vám pomôže oddeliť žĺtok od bielka. Rozbite niekoľko vajec do misky alebo hlbokého taniera, rukou zľahka stlačte fľašu a priložte hrdlo fľaše k žĺtku, potom fľašu uvoľnite: rýchlo sa vtiahne všetok žĺtok, ale bielok zostane na tanieri alebo v miske.

Žĺtok v strede

Plnené vajcia sa pripravujú oveľa ľahšie, ak je žĺtok priamo uprostred vajca, a pokrm vyzerá oveľa chutnejšie. Ak chcete dosiahnuť tento výsledok, dajte škatuľku s vajíčkami na stranu aspoň na 12 hodín, potom ich môžete uvariť a keď ich rozkrojíte, budete mať žĺtok uprostred.

Vajíčka a špendlík

Nie je nič horšie, ako keď veľká časť uvareného vajca zostane na škrupine. Aby sa vám to nestalo, musíte do vajíčka pri izbovej teplote zapichnúť malý špendlík. Musíte však dávať pozor, aby ste škrupinu neporušili. Vajíčka vložte do vriacej vody a pokračujte vo varení obvyklým spôsobom. Nie, nič nevyteká: na tupej strane vajíčka je dutina, ktorá ochráni celý vnútorný obsah.

Presný rez

Ak chcete vajce rozdeliť na dve rovnaké polovice, použite lyžicu a nôž namočený vo vode, aby sa naň žĺtok neprilepil.

 

Majster omelety

Nadýchanú vaječnú omeletu môžete pripraviť nielen na panvici alebo v rúre na pečenie, ale aj inými veľmi zaujímavými spôsobmi. Pripravte si zmes z vajec, mlieka, korenia, syra, šunky a chutných byliniek. A na prípravu omelety použite vaflovač alebo obyčajný mikroténový sáčok.