Nebezpečná umelá ryža je v každom obchode! Zistite, ako rozoznať pravú od falošnej

3.5
(31)

Dalibor , 01. 11. 2019
)

Na čiernom trhu neexistujú žiadne obmedzenia, čo sa dá vyrobiť za účelom zisku. Posledným prípadom v súvislosti s potravinárskymi obavami je výroba umelej ryže.

Áno, umelá ryža sa v súčasnosti vyrába vo veľkom a dostáva sa na pulty supermarketov. Je ťažké uveriť, že sa falšuje práve ryža, ktorá je jednou z najlacnejších potravín na svete. Napriek tomu sa to deje masovo, najmä v Ázii a najmä v Číne.

Falošná ryža už v Európe

Zatiaľ čo spočiatku sa falošná ryža vyskytovala len v Číne, postupne sa rozšírila do Vietnamu, Indie a nedávno aj do Európy. Problémom falošnej ryže je, že je takmer na nerozoznanie od pravej ryže. Okrem toho sa často primiešava do pravej ryže.

Umelá ryža zvyčajne spôsobuje žalúdočné problémy a môže dokonca spôsobiť vážne tráviace ťažkosti. Je to preto, že sa vyrába z neregulovaných zložiek a prísad, ako sú syntetické chemikálie. Najväčšie obavy vzbudzuje v oblastiach, kde je ryža hlavnou zložkou stravy obyvateľstva. Problémy však môže spôsobiť aj ľuďom, ktorí ju konzumujú len príležitostne.

Ako falšovať ryžu

Falošnú ryžu spoznáte podľa jej mierneho plastového zápachu. Okrem toho si po uvarení zachováva svoj tvar (na rozdiel od pravej ryže, ktorá sa mierne zväčší) a tiež zostáva tvrdá a nezmäkne. Preto ak si na ryži všimnete tieto veci, v žiadnom prípade ju nejedzte a radšej sa jej vyhnite.