Nebezpečné potraviny vyrobené v Číne, ktoré sú plné plastov, pesticídov a chemikálií. Ukážeme vám 8 najbežnejších

4.1
(25)

Dalibor , 01. 11. 2019
)

Čína je v dnešnom modernom svete nesmierne dôležitá. Okrem jej neuveriteľných tradícií a špecifík či chutnej kuchyne vyrába aj mnohé výrobky, ktoré potrebujeme a používame každý deň.

Doteraz bol jej priemysel pod drobnohľadom verejnosti, ale kvôli nedokonalým normám sa ľudia začali vyhýbať výrobkom dovážaným z Číny. Na trhu boli totiž zaistené niektoré nechutne lacné čínske výrobky plné toxických látok, ktoré sa predávali v USA a na celom svete.

Potraviny z Číny

Tu je 8 nelegálnych čínskych potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť, pretože sú plné nebezpečných toxínov a bežne sa dovážajú z druhého konca sveta.

1. Falošný ženšen

Koreň ženšenu je obľúbená liečivá rastlina, ktorá sa v Číne bežne používa už viac ako tri tisícročia. Jeho cena sa rýchlo zvýšila, preto sa miestni obyvatelia snažili nájsť spôsoby, ako z neho vyťažiť čo najviac. Začali ho teda variť v cukre, aby bol koreň ťažší.

Wei Feng, čínsky odborník na zdravie z Národného inštitútu pre kontrolu potravín a liečiv (NIFDC), hovorí, že hlavným problémom nie sú len predajcovia, ktorí okrádajú svojich zákazníkov, ale aj pracovný postup, ktorý z potraviny odstraňuje výživovú hodnotu.

Zistil, že prírodný ženšen obsahuje 20 % cukru a falošný až 70 %, čo je veľmi škodlivé pre zdravie.

2. Falošný zelený hrášok

Podľa správ bol falošný zelený hrášok vyrobený v čínskej provincii Hunan v roku 2005. Tento príbeh uverejnený v miestnych novinách potvrdil, že tento hrášok bol tvrdý aj po uvarení a voda mala neprirodzenú zelenú farbu.

Výrobcovia z toho mali veľký zisk a vyšetrovaním sa zistilo, že jedna z týchto nelegálnych dielní, ktorá vyrábala tento falošný zelený hrášok 3 roky, bola následne zatvorená.

Falošný hrášok sa vyrábal z hrachu, sójových bôbov s prídavkom zeleného farbiva a disiričitanu sodného (E223), ktorý slúžil ako konzervačná a bieliaca látka. Toto farbivo je zakázané pre svoje rakovinotvorné vlastnosti a schopnosť brzdiť vstrebávanie vápnika v tele.

Sang Liwei, expert na bezpečnosť potravín v Pekingu, uviedol, že tento výrobok sa predtým používal v čínskych provinciách Hunan a Guangdong.

Podľa neho čínski úradníci označujú potraviny za potenciálne nebezpečné len vtedy, ak kvôli nim zomrie aspoň jedna osoba. Okrem toho sa potenciálne vedľajšie účinky takýchto výrobkov, či nesprávne použitie prídavných látok, neuvádzajú na etikete, dokonca sa ďalej predávajú.

3. Imitácia vajec

Na čínskych webových stránkach sú inštruktážne videá, ktoré ukazujú, ako Číňania zarábajú 70 dolárov denne na výrobe a predaji falošných vajec. Tie obsahujú škodlivé zložky vrátane želatíny, kyseliny alginovej (E400), chloridu vápenatého, vody, kália draselného a umelých farbív.

Ich škrupiny sú vyrobené z uhličitanu vápenatého a konzumácia týchto vajec vedie k strate pamäti a demencii.

4. Falošné sladké zemiakové rezance

Čínske úrady zistili, že zariadenie v meste Zhongshan vyrobilo najmenej 5,5 tony falošných sladkých zemiakových rezancov. Mnoho ľudí sa sťažovalo na zvláštnu chuť týchto sladkých zemiakových rezancov.

Vyšetrovacie orgány zistili, že tieto rezance obsahovali kukuricu s priemyselným atramentom, ktorý ich zafarbil na fialovo, a tiež obsahovali parafín.

5. Plastová ryža

Čínske úrady zistili, že v krajine sa predáva falošná ryža. Predpokladá sa, že táto ryža obsahovala zemiaky a syntetickú živicu! Táto ryža zostala tvrdá aj po uvarení a spôsobovala rovnaké vedľajšie účinky ako falošný hrášok. Jej dlhodobá konzumácia viedla k vzniku rakoviny.

Opäť sa potvrdilo, že hlavným cieľom výrobcov je profitovať z falošných variantov potravín. Táto falošná ryža sa stala populárnou a získala názov "Wuchang".

6. Priemyselná soľ predávaná ako kuchynská soľ

Vzhľadom na nepriaznivé účinky jej konzumácie je priemyselná soľ označená ako "nevhodná na ľudskú spotrebu", ale je oveľa lacnejšia. Za posledných 13 rokov sa predalo určite 788 ton tejto soli najmenej 12 prevádzkovateľom.

Táto škodlivá soľ vedie k psychickým a fyzickým problémom vrátane reprodukčných porúch a hypotyreózy - zvýšenej činnosti štítnej žľazy

7. Hovädzie mäso z bravčového mäsa

Bravčové mäso je v Číne oveľa lacnejšie, preto sa v reštauráciách predávalo ako hovädzie. Je chemicky spracované pridaním hovädzieho extraktu a maskovacej glazúry, v ktorej sa mäso marinuje 90 minút.

Odborníci odporúčajú ľuďom, aby sa vyhýbali falošnému hovädziemu mäsu, pretože jeho dlhodobá konzumácia spôsobuje znetvorenie, otravu a dokonca rakovinu.

8. Výživa detí

CBS News informovala, že takmer 50 ľudí bolo obvinených z výroby falošnej instantnej detskej výživy, ktorá v roku 2004 spôsobila v čínskej provincii Fu-jang množstvo úmrtí detí.

Tieto detské potraviny obsahovali málo živín a boli tiež väčšinou vyrobené z kriedy.

U všetkých detí, ktoré ju konzumovali, sa vyvinula "choroba veľkej hlavy", ktorá sa prejavovala zväčšením hlavy dieťaťa a pomalým chátraním zvyšku tela.