Nekúpili ste náhodou namiesto sladkej papriky pálivú? Poznáme trik, ako papriku určite rozpoznať!

0
(0)

Dalibor , 29. 07. 2024
)

Papriky sú po citrusových plodoch jedným z najznámejších zdrojov vitamínu C. Mnohí dokonca tvrdia, že paprika obsahuje viac tohto vitamínu ako citrusy alebo ríbezle. Paprika je potravina, ktorú si väčšina z nás kupuje každý deň. Viete však, ako si vybrať tú správnu a čo pre vás môže urobiť?

Papriky

Aj pri paprikách možno rozlišovať medzi „chlapcami a dievčatami“. Aký je však medzi nimi rozdiel a aké papriky sú na čo dobré? Tentoraz nebudete veriť, ale svet rastlín je veľmi rozmanitý.

Chlapec alebo dievča?

Zistiť pohlavie papriky je oveľa jednoduchšie, ako si myslíte. Jednoducho ju otočte a spočítajte, z koľkých častí sa paprika skladá.
Ak má paprika štyri časti, je to žena.
Ak má paprika len tri časti, je to samec.
Rozdiel môžete zistiť aj podľa ďalších vonkajších znakov.
Napríklad samčie plodiny sú výrazne mohutnejšie.
A tento rozdiel je cítiť aj v samotnej chuti.
Ďalším charakteristickým znakom je, že samčie papriky majú oveľa menej zŕn. Väčšina vitamínov a minerálnych látok je ukrytá v stonke. Bohužiaľ, tieto stonky sa zvyčajne odrežú a potom vyhodia. Takže nabudúce sa určite nebojte stonku do guláša odkrojiť. Neublížite si, práve naopak.

Samice

Samičky sú vo všeobecnosti chutnejšie a sladšie, sú mäkšie a chutia lepšie čerstvé. Sú výborné do šalátov, ale nemali by sa pridávať do dusených jedál, šošovice alebo guláša. Chuť nebude veľmi výrazná, a tak by to viedlo k plytvaniu.

Samec

Naopak, mužská odroda papriky sa dokonale hodí na varené jedlá, pretože má úplne iné vlastnosti. Papriky sú kyslejšie a tvrdšie. Vďaka tomu sú ideálne na akýkoľvek druh vareného jedla.

Ako zistiť, či budú papriky šťavnaté?

Odvážte ju alebo ju jednoducho ohmatajte v ruke. Čím je ťažšia, tým je plnšia vďaka vode. Šťavnaté papriky sú výnimočne zdravé!

Stonka

Pri nákupe papriky v obchode je potrebné venovať pozornosť aj samotnej stonke. Zelenšie a pružnejšie papriky sú vo všeobecnosti zdravšie a čerstvejšie. Preto nikdy nekupujte papriky, ktorých stonky sú už úplne suché.

Škvrny

Ak sa na paprike objavia škvrny, okamžite ju dajte preč. Škvrny zvyčajne znamenajú napadnutie plesňou alebo hmyzom. Ani jedno však nie je ideálne.

Úložisko

Neodporúča sa uchovávať papriky v chladničke dlhšie ako jeden týždeň a opláchnuť ich v plastových vreckách. Ak sú papriky náchylnejšie, môžu začať samé hniť už po dvoch dňoch.