Vajcia sú už po stáročia typickou súčasťou klasických anglických raňajok. Doteraz ste si možno mysleli, že príprava vajec nie je žiadna hračka, ale možno to nie je celkom pravda.
Voda z vajiec
V skutočnosti prípravu vajec, konkrétne to, čo sa deje pri ich varení, nedávno skúmala jednotka lekárskeho výskumu na Birminghamskej univerzite v Anglicku.
Konkrétne sa rozhodli bližšie preskúmať chemické reakcie, ktoré prebiehajú pri varení vajec.
Z čoho sa skladá vaječná škrupina?
Samozrejme, všetci už od detstva vieme, že každé vajce má škrupinu, ktorá chráni jeho obsah. Viete však, z akých prvkov sa vaječná škrupina v skutočnosti skladá? Najväčší podiel na zložení škrupiny má uhličitan vápenatý, a to viac ako deväťdesiat percent. Ten sa nachádza napríklad aj v škrupinách mušlí a kriedy.
Okrem toho však vaječná škrupina obsahuje neuveriteľných dvadsaťsedem ďalších prvkov, napríklad fosfor, fluór, kremík, zinok, horčík, železo a meď. Pri varení vajec vo vode sa mnohé z týchto prvkov uvoľňujú do vody vo forme iónov.
Cenné rady pre záhradkárov
Doteraz sme citovali len fakty, ktoré sú už známe. Teraz však vedci z Birminghamskej univerzity zistili, že ióny vápnika uvoľnené do vody majú jedinečnú schopnosť - môžu veľmi ľahko prechádzať do akejkoľvek inej organickej bunky a von z nej.
Zároveň spúšťajú v bunke ďalšie chemické reakcie na syntézu živín. Voda nasýtená týmito iónmi je teda veľmi cenná a užitočná napríklad pre záhradkárov, pretože stimuluje a urýchľuje rast rastlín. Je však vhodná aj na namáčanie rôznych semien, z ktorých potom rýchlejšie vyrastú silné a odolné rastliny.
Ako správne používať vodu na vajcia?
Po uvarení vajíčko okamžite vyberte z vody a ochlaďte ho v studenej vode, každá dobrá gazdiná vie, že škrupina sa oveľa ľahšie odstraňuje.
Vodu, ktorá zostane po uvarení vajec, tiež ochlaďte, napríklad ponorením hrnca do väčšej nádoby so studenou vodou, a keď vychladne, nalejte ju do čajníka, ktorý používate na zalievanie.
Vodu z varenia vajec však nemusíte používať len na zalievanie, môžete ňou z času na čas postriekať aj rastliny.
Rastliny potrebujú minerálne látky a najmä vápnik.
Rastlinu, ktorá má nedostatok vápnika, ľahko spoznáte podľa suchých koncov listov a hnedých škvŕn na nich.
Ak touto vodou zalievame sadenice, budú odolnejšie voči rôznym škodcom.
Ďalšou výhodou používania vajíčkovej vody v záhradníctve je, že pomáha udržiavať optimálnu kyslosť pôdy, t. j. pH v rozmedzí 5,5 až 6,5, čo je pre rastliny všeobecne priaznivé.
Niekoľko informácií o škrupine na záver
Pri lúpaní vajec ste si už pravdepodobne všimli, že samotná škrupina sa skladá z troch častí, zo škrupiny, podškrupiny a kutikuly.
Ak vás zaujíma, prečo sú niektoré vajcia biele, niektoré hnedé a niektoré béžové, farbu škrupiny ovplyvňujú pigmenty, ktoré sa vytvárajú v sliznici maternice konkrétnej sliepky.