Domáce Mozzarella Recept recept
- Jednoduché na prípravu
- 8 porcií
- 0 minút
Pre 8 porcií
Ingrediencie
Postup prípravy
- Rozpusťte kyselinu citrónovú v jednej štvrtine pohára vody a v druhom pohári rozpustite rastlinné syridlo v rovnakom množstve vody.
- Potom nalejte mlieko do hrnca a do mierne zohriateho mlieka vmiešajte zmes kyseliny citrónovej. Mlieko pomaly miešajte pri teplote približne 30 °C. Nezľaknite sa, ak sa mlieko začne zrážať.
- Ďalším krokom je pridanie rastlinného syridla. Keď mlieko dosiahne teplotu 40 °C, hrniec prikryte a nechajte ho 5 minút odpočívať.
- Počas čakania si môžete pripraviť ďalší hrniec s vodou, ktorú zohrejete na teplotu približne 90 °C. Všetky teploty okrem vody môžete merať štandardným teplomerom. Už teraz môžete vidieť, ako sa v hrnci začína oddeľovať srvátka. Ak má však stále žltkastú farbu, nechajte ju chvíľu odstáť. Keď má syr mliečnu farbu, môžete ho scediť, napríklad pomocou sitka.
- Scedený syr vložte v cedníku do druhého hrnca s vodou, ktorá by mala mať približne 60 °C, a nechajte ho tam päť minút odpočívať.
- Po piatich minútach syr vyklopte na drevenú dosku. Buďte však opatrní, bude ešte horúci. Keď trochu vychladne, mierne ho osoľte a premiešajte.
- Bude to vyzerať ako miesenie cesta, ale syr sa zmenší a vytvorí lesklý kopček ako na obrázku.
- Potom môžete zo syra vytvarovať guľky alebo ho nechať vcelku.