Taliansky koláč recept

4.1
(29)

  • Jednoduché na prípravu
  • 8 porcií
  • 320 minút
Tomáš, 20. 11. 2018

Pre 8 porcií

Ingrediencie

Postup prípravy

  • Droždie rozdrvte s 2 lyžicami cukru. Pridáme 3-4 lyžice teplého mlieka, 2 lyžice múky, 1 vanilkový cukor a dobre premiešame.
  • Zmes nechajte 15 minút odpočívať, kým sa na povrchu neobjavia malé bublinky.
  • Do misky preosejte 260 g múky, prilejte teplé mlieko a dobre premiešajte. Výsledná hmota by mala byť lepkavá, mastná. Pridajte pripravené droždie.
  • Cesto vypracúvajte, kým nebude mať jednotnú konzistenciu a nebude sa lepiť na ruky, a nechajte ho na teplom mieste 1-2 hodiny kysnúť.
  • Po uplynutí času vyšľahajte vajcia do peny, pridajte žĺtky a premiešajte ich s cestom. Nezabudnite na zmäknuté maslo nakrájané na kúsky a cukor.
  • Pridajte ďalších 390 g múky, cukor, nastrúhanú kôru a korenie. Na dochutenie môžete pridať aj 2 polievkové lyžice koňaku alebo rumu, ktoré dodajú koláču jedinečnú chuť.
  • Cesto dobre vymiesime, kým sa nevstrebe všetka múka, a necháme ho kysnúť ďalšie 2 hodiny na teplom mieste.
  • Sušené a kandizované ovocie nakrájajte na malé kúsky. Ak chcete pripraviť buchtu s orechmi, teraz je čas pridať ich (tiež ich nakrájajte na menšie kúsky.
  • Cesto ešte raz premiesime a formu na pečenie vymastíme maslom. Vložte do nej cesto a nechajte ho ešte hodinu kysnúť na teplom mieste. Potom pečte pri teplote 180 stupňov 45-50 minút.
  • Koláč môžete potrieť vyšľahaným bielkom s orechmi, ale stačí, ak ho pred vložením do rúry potrieme aj žĺtkom.
  • Povrch upečeného talianskeho koláča môžete potrieť roztopeným džemom s trochou vody. Môžete ho tiež ozdobiť zvyškami orechov alebo sušeného ovocia, fantázii sa medze nekladú.

Fánky ze zakysané smetany recept

dezerty
0 minút
5
(1)
21. 10. 2022 Dalibor